Previous Next Main

Κύπρος: αποκλειστική συνέντευξη της κυρίας Βούλας Δημοσθένους στο Realtor

2020-03-22 18:44:51 | Monopolion Blogger

Η Βούλα Δημοσθένους –αν και το τελευταίο διάστημα και προς το παρόν,  για προσωπικούς λόγους, δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεσιτείας- μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει την παρακάτω συνέντευξη,  έχοντας στο βιογραφικό της 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Στάθηκε αρκετά στο επάγγελμα του μεσίτη και στην αγάπη που έχει για αυτό και μας έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις για θέματα που αφορούν τόσο τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορονοϊό, αλλά και την εικόνα που έχει σχηματίσει για θέματα που αφορούν την κυπριακή αγορά ακινήτων.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στον χώρο;

 Δραστηριοποιούμουν επί 12 χρόνια. Προσωπικοί λόγοι με έχουν κάνει, τον τελευταίο μήνα, να μείνω λίγο πίσω από τον χώρο αυτό που αγαπώ. Όμως, όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα επάγγελμα το οποίο το λατρεύω. Έχει πολλά θετικά –πέρα από τις οικονομικές απολαβές-, μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και πολλές προκλήσεις.

Σε ποια περιοχή δραστηριοποιείστε; 

Δραστηριοποιούμουν στη Λεμεσό. Αν και το τελευταίο μήνα, έχω προσωρινά σταματήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε η αγάπη μου ή  ότι το ενδιαφέρον μου για αυτά τα θέματα σταμάτησε.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθιστούν έναν καλό σύμβολο ακινήτων;

Ένας μεσίτης ή σύμβουλος ακίνητης περιουσίας είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πρέπει να είναι διπλωμάτης, να είναι κοινωνικός, να έχει κοινωνικές δεξιότητες, να έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργατών με τους οποίους θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση, όπως δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς κ.α. Να διαβάζει τους νέους νόμους, να ενημερώνεται, να βρίσκεται σε θέση να συμβουλεύει τους πελάτες, να τους βοηθάει στα διάφορα διαδικαστικά θέματα και πολλά άλλα. Πρέπει πάνω από όλα να είναι ειλικρινής και τίμιος.

"Ήταν πολύ σημαντικό  να μπορώ να πω στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ότι η περιουσία του θα είναι ασφαλής.''

Για ποιον λόγο μπορούσε κάποιος να σας επιλέξει; Ποια είναι τα στοιχεία που σας έκαναν να ξεχωρίζετε.

Πέραν από όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη απάντηση, υπάρχει και ένα ακόμα σημείο το οποίο πιστεύω ότι συνέβαλε στην ποιότητα των υπηρεσιών μου και αυτό αφορούσε την προσωπική έρευνα και φροντίδα να μάθω ποιοι είναι οι πελάτες που βρίσκονται απέναντί μου ή ποιες είναι οι ανάγκες τους. Ως παράδειγμα, όταν έρχονταν υποψήφιοι ενοικιαστές, ήθελα να μάθω, τι δουλειά κάνουν, αν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός ακινήτου, αν ήταν ενοικιαστές τυπικοί στις υποχρεώσεις τους κ.α. Ήταν πολύ σημαντικό  να μπορώ να πω στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ότι η περιουσία του θα είναι ασφαλής. Θεωρώ  ότι τα κατάφερα καθώς η μεγαλύτερη διαφήμισή μου ήταν οι ίδιοι οι πελάτες οι οποίοι με συνέστηναν ο ένας στον άλλον.

Επίσης αυτό που κατάλαβα εγώ μέσα από τον χώρο και θα ήθελα να το δώσω και ως συμβουλή είναι να μην μας ενδιαφέρει μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα. Όταν το 2013 ξεκίνησε η κρίση και ο κόσμος σταμάτησε να αγοράσει, θυμάμαι ότι μέσα σε μία ημέρα είχα 17 αιτήματα πελατών για ενοικίαση ακινήτων, εκ των οποίων κράτησα πολύ λίγα για να μπορέσω να τους εξυπηρετήσω καλά. Αυτό που θέλω να πω είναι μην προσπαθεί κάποιος να τους εξυπηρετήσει και τους 17 γιατί δεν γίνεται. Από αυτούς μπορεί να επιλέξει εκείνους που ζητάνε κάτι λογικό, να τους αξιολογήσει και να τους προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες και αυτό που ακριβώς θέλουν.

Πηγή: https://www.foni-lemesos.com/news/lemesos/25984-sti-lemeso-to-psilotero-paraliako-ktirio-tis-evropis-video.html

Τι είδους marketing χρησιμοποιούσατε προκειμένου να προωθήσετε τη δουλειά σας; Χρησιμοποιούσατε τις νέες τεχνολογίες;

 Η τεχνολογία σήμερα μας προσφέρει πολλά εργαλεία τα οποία διευκολύνουν τη δουλειά μας και μας παρέχουν πολλές ευελιξίες. Η αλήθεια είναι ότι τα χρησιμοποιούσα κατά κόρον και ο συνδυασμός με τη διαφήμιση από τους ίδιους τους πελάτες έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στην προώθηση της λίστας των ακινήτων που είχα. Συγκεκριμένα και χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα καταχώρησης και προώθησης ακινήτων του Monopolion, κατάφερα να πραγματοποιήσω –μεταξύ άλλων-   δύο πολύ σημαντικές πωλήσεις ακινήτων πολλών χιλιάδων ευρώ (περίπου 500.000 στην μία περίπτωση και 400.000 στην δεύτερη) . Και στις δύο περιπτώσεις, καταχώρησα τα ακίνητα στη λίστα και μέσα σε 24 ώρες είχαν βρεθεί οι αγοραστές.  Αυτό όμως που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι η συνεργασία που είχα με τον κο Δημήτρη Νικολάου,Διευθυντή του Monopolion. Aνεξάρτητα με το πρόγραμμα αυτό και με το πόσο καλός επιχειρηματίας είναι, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν καλό και ειλικρινή άνθρωπο που νοιάζεται για τους πελάτες του, καθώς δεν με κορόιδεψε και ό,τι μου είπε αυτό και έγινε στο τέλος. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη τόσο από εκείνον όσο και από το Monopolion, και όταν ξαναγυρίσω σίγουρα θα είμαι και πάλι μαζί του.

Πώς βλέπετε την αγορά ακινήτων σήμερα και ποιες προβλέψεις θα μπορούσατε να κάνετε για το 2020;

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία, θεωρώ ότι αναπόφευκτα θα υπάρξει ένα πάγωμα στην αγορά 3-4 μηνών. Εκτιμώ ότι οι τιμές θα πέσουν αρκετά, αλλά σε κάθε περίπτωση η αγορά θα επανέλθει. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο πάντα θα έχει ζήτηση. Οι άνθρωποι, μεγαλώνουν, φεύγουν από τα σπίτια τους, συγκατοικούν, παντρεύονται και πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για ένα σπίτι, είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση.

Ποια είναι τα λάθη των περισσοτέρων ιδιοκτητών ακινήτων; 

Θα εστίαζα αρκετά στο ότι υπερεκτιμούν το ακίνητο που έχουν και πολλές φορές ορίζουν μια τιμή με αυθαίρετα κριτήρια. Σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες, ο επαγγελματίας μπορεί να καθορίσει την τιμή εκείνη που θα φέρει και το μεγαλύτερο κέρδος για τον πελάτη. Ο πελάτης ορίζει μια τιμή, συνήθως πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική αξία και το ακίνητο καταλήγει απούλητο.

Γενικότερα, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που δεν εμπιστεύονται κάποιον επαγγελματία καθώς νομίζουν ότι πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να ξοδέψουν χρήματα άσκοπα, κάτι όμως το οποίο  απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Νομίζουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν μόνοι τους στις απαιτήσεις μιας αγοραπωλησίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα και καταλήγουν να βρίσκονται μπροστά από μια σειρά προβλημάτων. Ο μεσίτης γνωρίζει από συμβόλαια, γνωρίζει τις απαιτούμενες διαδικασίες, μπορεί να βοηθήσει τον πελάτη, να τον καθοδηγήσει και να τον αποτρέψει από λάθη που μπορούν να του κοστίσουν χρήματα και χρόνο.

Πηγή: https://www.foni-lemesos.com/news/lemesos/25984-sti-lemeso-to-psilotero-paraliako-ktirio-tis-evropis-video.html

"Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο πάντα θα έχει ζήτηση. Οι άνθρωποι, μεγαλώνουν, φεύγουν από τα σπίτια τους, συγκατοικούν, παντρεύονται και πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για ένα σπίτι, είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση."

Ποια είναι η άποψή σας για τα καταλύματα βραχείας μίσθωσης (τύπου Airbnb); Και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν ή, αντίστοιχα, τα οφέλη που απορρέουν από αυτές; 

Αυτού του τύπου μισθώσεις τις θεωρώ ως μία καλή επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες, αποκτούν ένα επιπλέον εισόδημα και από την μεριά τους, οι φιλοξενούμενοι, βρίσκουν καταλύματα πιο οικονομικά από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Όπως είναι φυσικό, πολλά Airbnb πλέον δεν δουλεύουν, οπότε όλοι περιμένουμε τις εξελίξεις των επομένων ημερών. Πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά εύχομαι να επανέλθουμε σε αυτή με περισσότερο μυαλό. Να αρχίσουμε να εκτιμούμε τι έχουμε και σίγουρα θα ανακάμψει και η αγορά. Ούτως ή άλλως, όπως ήδη αναφέρθηκε, ένα ακίνητο πάντα θα βρίσκεται στις άμεσες ανάγκες του ανθρώπου και κατ’ επέκταση πάντα θα υπάρχει ζήτηση για αυτό. 

Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.

REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.