Previous Next Main

Ελλάδα: αποκλειστική συνέντευξη του μεσίτη Πάνου Πλακιά στο Realtor.

2020-02-19 15:38:03 | Monopolion Blogger

Ο κος Πλακιάς είναι μεσίτης και σύμβουλος ακίνητης περιουσίας με σημαντικά βήματα στο χώρο του real estate. Ως ιδρυτής και διευθυντής της Panmesitiki Omilos Plakia και με τη μεσιτική δράση του να ξεκινάει από το 1997, βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει άριστα την αγορά ακινήτων και να μπορεί να αποτυπώνει την εικόνα αυτής στην πραγματική της διάσταση.  Παρακάτω μας παραχωρεί μία συνέντευξη, αναφορικά με την παρουσία του στον χώρο και την εκτίμησή του για την αγορά ακινήτων.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στον χώρο;

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στον χώρο της κτηματαγοράς από το 1997 και είναι από τα δυναμικότερα κτηματομεσιτικά γραφεία στην Αθήνα. Η μεθοδικά οργανωμένη δουλειά, η επαγγελματικότητα πλαισιωμένη από το ζεστό, ανθρώπινο πρόσωπο των συνεργατών μας και η μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ακινήτων κάθε είδους, αποτελούν εγγύηση για τους πελάτες μας. Η ικανότητα μας να προβλέπουμε τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς, εξασφαλίζει το θετικό αποτέλεσμα της συνεργασίας μαζί σας και μας οδηγεί σε πρωτοποριακές και ιδιαίτερα επιτυχημένες νέες δραστηριότητες. Με την ολοκληρωμένη υποστήριξη που παρέχεται από το γραφείο μας, δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, το οποίο είναι το πλέον αναγκαίο για την σωστή συνεργασία, και πρέπει να είναι το ζητούμενο κάθε επαγγελματία. Ως εκτιμητές πραγματογνώμονες ακινήτων εκδίδουμε τις πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές. Είμαστε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι για την έναρξη συνεργασίας μαζί σας με σκοπό να σας εξυπηρετήσουμε στην εύρεση του ακινήτου της αρεσκείας σας και στην διεκπεραίωση όλων των τυπικών διαδικασιών.

Σε ποια περιοχή δραστηριοποιείστε μεσιτικά;

Κυρίως στο λεκανοπέδιο αττικής.

Ποια είναι τα έντονα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε;

Είμαστε μια εταιρεία ακίνητης περιουσίας, μέλος της Ομοσπονδίας Ακινήτων της Ελλάδας που ειδικεύεται σε επενδυτικά ακίνητα υψηλής απόδοσης με ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης κεφαλαίου. Στόχος μας είναι η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων "turn-key" στους επενδυτές μας. Μέσω των συνεργατών μας και των συμμαχιών μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένη, υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξατομικευμένη υποστήριξη σε ολόκληρο τον κύκλο μιας επένδυσης, ώστε να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις σε κάθε στάδιο της επένδυσής τους, συμπεριλαμβανομένων: στη σωστή θέση με την υψηλότερη δυνατή αύξηση κεφαλαίου. Υποβοήθηση της χρηματοδότησης των επενδύσεων. Παρακολούθηση της διαδικασίας συναλλαγής. Ανακαίνιση. Διαχείριση της ιδιοκτησίας. Συμβουλές για την καλύτερη στρατηγική ενοικίασης για την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής απόδοσης και την πώληση του ακινήτου την κατάλληλη στιγμή και τη σωστή τιμή για τη μέγιστη απόδοση της επένδυσης.

Ποιοι είναι οι πελάτες μας;

Επενδυτές σε ακίνητα: Απαιτούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για περιουσιακά στοιχεία χωρίς επενδυτικά πλεονεκτήματα βάσει των δικών τους κριτηρίων: προϋπολογισμός, υψηλή απόδοση ενοικίασης, αύξηση κεφαλαίου, τοποθεσία, είδος ιδιοκτησίας.

Πρώτοι αγοραστές: επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο για δική τους χρήση και να ζητήσουν προσωπική συμβουλή για τη σωστή επένδυση με σημαντική υπεραξία σε μακροπρόθεσμη βάση

Πωλητές ακινήτων: Ενδιαφέρονται να διαθέσουν το ακίνητό τους ή να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους πωλώντας περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης και ενδεχομένως να τα ανταλλάξουν με ακίνητα με υψηλότερη αναμενόμενη συνολική απόδοση.

Ιδιοκτήτες / ενοικιαστές: Οι ιδιοκτήτες αναζητούν συμβουλές και υποστήριξη για τη στρατηγική μίσθωσης (μακροχρόνια, σύντομη άδεια, ενοικιάσεις διακοπών) και διαχείριση περιουσίας. Οι ενοικιαστές που χρειάζονται βοήθεια για τη διαδικασία μίσθωσης από την έρευνα αγοράς μέσω της οριστικοποίησης της σύμβασης μίσθωσης

Προγραμματιστές / μεμονωμένοι επενδυτές: Απαιτούνται συμβουλές και πρόσβαση στην καλύτερη λύση ή σχέδιο χρηματοδότησης για τα επενδυτικά τους σχέδια (υποθήκες, χρηματοδότηση)

Ποια είναι τα ακίνητα στα οποία δραστηριοποιείστε (εμπορικά, οικιστικά, γη);

Όλων των ειδών τα ακίνητα ασχολούμαστε

Ποιο είναι το ποσοστό αγοράς που έχετε στην περιοχή σας;

Σίγουρα o ανταγωνισμός είναι μεγάλος , αλλά τα πολλά χρόνια εμπειρίας που έχουμε στον χώρο, μας κάνουν ικανούς να ελέγχουμε στην περιοχή μας το μεγαλύτερο ποσοστό πώλησης-ενοικίασης ακινήτων

 Ποια είναι τα ποσοστά που παίρνετε ως κτηματομεσίτης;

Τα νόμιμα όπως ορίζει ο σύλλογος μεσιτών δηλαδή 2% επί της πώλησης και ένα μίσθωμα σε περίπτωση ενοικίου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν καλό έναν σύμβουλο ακινήτων;

Τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου σύμβουλου ακινήτων είναι η προσαρμοστικότητα, δηλαδή, η ικανότητα να αλλάζει τον εαυτό του με βάση τις όποιες νέες συνθήκες επικρατούν στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται, η διαρκής διάθεση για εκπαίδευση και επέκταση της γνώσης του και των δεξιοτήτων του, ο χαρακτήρας του και ειδικότερα η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και στις σχέσεις του με τους πελάτες, η θετική στάση απέναντι στις προκλήσεις της αγοράς αλλά και του εσωτερικού εργασιακού περιβάλλοντος του.

Το επάγγελμα του σύμβουλο ακινήτων έχει περάσει από πολλά στάδια στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για επάγγελμα που απορροφά πολύ σημαντικό αριθμό εργαζομένων διαχρονικά και δύσκολα βιώνει ανεργία, χαρακτηριστικό της αναγκαιότητας του. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν υπάρχει ανώτατη σχολή συμβούλων ακινήτων, η οποία να είναι κατά βάση προσανατολισμένη στον κλάδο των πωλήσεων ώστε να αποκτήσει ο «ακρογωνιαίος λίθος της επιχειρηματικότητας» τη θέση που του αρμόζει δίπλα στις άλλες ειδικότητες στον χώρο των επιχειρήσεων. Πώς είναι δυνατόν να προάγουμε το επιχειρείν  στην χώρα ιδίως κατά την παρούσα δύσκολη συγκυρία, χωρίς να έχουμε ασχοληθεί σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης με τις πωλήσεις;  Ίσως αυτό να εξηγεί μερικώς γιατί  δυστυχώς η πώληση περιγράφεται ως τέχνη και όχι ως επιστήμη όπως θα έπρεπε κατά την άποψή μου.    

Για ποιον λόγο θα μπορούσε κάποιος να σας επιλέξει; Ποια είναι τα χαρακτηρίστηκα που σας κάνουν να ξεχωρίζεται από την αγορά;

Από τη αξιοπιστία , την εμπειρία που έχουμε στον χώρο, την ολοκληρωμένη υποστήριξη που παρέχεται από το γραφείο μας, όλα αυτά μας κάνουν να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, το οποίο είναι το πλέον αναγκαίο για την σωστή συνεργασία, και πρέπει να είναι το ζητούμενο κάθε επαγγελματία.

Η συνεργασία σας με κάποιον υποψήφιο πελάτη είναι θέμα τύχης ή εσείς επιλέγετε σε ποιες συνεργασίες θα επενδύσετε;

Το  στρατηγικό  όραμα  είναι  μια  άποψη  της  μελλοντικής  κατεύθυνσης  μιας επιχείρησης και  του  δρόμου  που  θα  ακολουθήσει με κάποιον υποψήφιο πελάτη. Είναι  μια καθοδηγητική  έννοια για το τι προσπαθεί η επιχείρηση να κάνει και για το τι προσπαθεί να γίνει η ίδια. Η σημασία λοιπόν του οράματος για την επιχείρηση είναι ότι το όραμα την καθοδηγεί με βάση την τωρινή της στην επιθυμητή κατάσταση. Εάν δεν υπήρχε όραμα, τότε με το  χρόνο  η  κατάσταση  θα  διαμορφωνόταν  φυσιολογικά  και,  από  πλευράς θετικότητας  αποτελεσμάτων,  θα  υπολείπεται  των  αποτελεσμάτων  της  επιθυμητής κατάστασης.  Το όραμα θα πρέπει να επικοινωνείται εύκολα (σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού), να  είναι  ξεκάθαρο,  να  εμπνέει,  να  είναι  μετρήσιμο,  περιεκτικό  και  να  εκτείνεται προς το μέλλον.  Έτσι λοιπόν με όραμα επιλέγουμε τις συνεργασίες.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να καταλάβετε ότι ο πελάτης είναι έγκυρος και θα αγοράσει το ακίνητο;

Αυτό είναι καθαρά θέμα εμπειρίας.

Τι είδους marketing χρησιμοποιείτε προκειμένου να προωθήσετε τη δουλειά σας; Υπάρχει online εμφάνιση; Χρησιμοποιείτε τις νέες τεχνολογίες;

Το marketing αποτελεί  θεμελιώδη  παράγοντα  επιτυχίας  των επιχειρήσεων, καθώς διαμορφώνει τη φυσιογνωμία και εκφράζει τη δυναμική τους. Ένας  απλός  ορισμός  του  Στρατηγικού  marketing  είναι  «η  διαδικασία ευθυγράμμισης  ολόκληρης  της  επιχείρησης  με  το  περιβάλλον  της,  με κάποιο αποτέλεσμα κατά νου» Το «αποτέλεσμα» υπονοεί συγκεκριμένους επιχειρησιακούς  στόχους,  αποστολή  και  γενικά  επιδιωκόμενα  αποτελέσματα. Το σχήμα  που  ακολουθεί  παρουσιάζει  ένα  μοντέλο  που  γενικά  περιγράφει τη διαδικασία  που  ακολουθεί  το  στρατηγικό management.  Η  διαδικασία απαραίτητα ξεκινά  με  την  αποστολή  (mission)  και  το  όραμα  (vision)  της επιχείρησης.  Εφόσον αυτές οι δυο έννοιες έχουν ξεκαθαριστεί, πραγματοποιούνται δυο ειδών αναλύσεις (εξωτερική  και  εσωτερική),  που  αφορούν  αντίστοιχα  στο  εξωτερικό  και  εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης και, βέβαια, καταλήγουν σε μια αναλυτική περιγραφή της παρούσας κατάστασης. 

“Το όραμα θα πρέπει να επικοινωνείται εύκολα (σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού), να  είναι  ξεκάθαρο,  να  εμπνέει,  να  είναι  μετρήσιμο,  περιεκτικό  και  να  εκτείνεται προς το μέλλον.”

Πηγή: https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/to-teixos-katw-apo-tin-akropoli---xtizoun-10orofa-ktiria

Εκτός από το βιογραφικό του σημείωμα και τη μεσιτική του δράση, ιδιαίτερα σημαντική είναι η άποψη που έχει ως σύγχρονος μεσίτης για τις εξελίξεις, οι οποίες, σήμερα, ξεδιπλώνονται στην αγορά ακινήτων και γύρω από αυτή.

Πώς βλέπετε την αγορά ακινήτων σήμερα, και ποιες εκτιμήσεις θα μπορούσατε να κάνετε για το 2020;

Χρονιά των ακινήτων είναι το 2020, καθώς οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, αλλά και αυτές που προωθούνται αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.  Με την υπογραφή των δύο σημαντικών αποφάσεων από τον υφυπουργό Οικονομικών για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, δόθηκε το πράσινο φως για την υπογραφή συμβολαίων και την κατασκευή νέων ακινήτων. Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων θα κινητοποιηθούν σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά ακινήτων τόσο σε  ότι  αφορά αγοραπωλησίες όσο και σε δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων. Παράλληλα, για το 2020 η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες ελαφρύνσεις για τα ακίνητα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Δεν αποκλείεται το τρέχον έτος να γίνουν περαιτέρω αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που σχετίζονται με τους συντελεστές στον φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών. Με τις αποφάσεις που υπέγραψαν όλα τα ακίνητα από το 2006 (χρονιά κατά την οποία εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή) που θα πωληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου θα απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλλουν τον φόρο μεταβίβασης όπως γίνεται σήμερα και για τα παλαιά ακίνητα.  Σημειώνεται, ότι o ΦΠΑ (24%) στις συναλλαγές νέων ακινήτων λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες, χωρίς παράλληλα να προκύπτει ιδιαίτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς τα σχετικά έσοδα δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια βγάζει στην επιφάνεια ακίνητα τα οποία έμεναν στο περιθώριο εξαιτίας της υψηλής τους φορολογίας. Με αυτή την κίνηση εκτιμάται ότι περισσότερα από 90.000 ακίνητα «βγαίνουν» προς πώληση.

Ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη της αγοράς όσο και στην εκτόξευση των τιμών;

Αυτά που είπα και πιο πάνω αποτελούν λόγους ενθάρρυνσης της αγοράς, αλλά και το ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Ποια είναι τα λάθη των περισσοτέρων ιδιοκτητών ακινήτων;

Ένα βασικό λάθος είναι οι δηλώσεις στον ΕΝΦΙΑ, παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλαν  για τα έτη 2010-2019.

Ποια είναι τα σημεία αυτά, που θεωρείτε ότι λειτουργούν  στην περεταίρω ανάπτυξη του κλάδου;

Το MARKETING, οι καινοτόμες ιδέες, οι συνεργασίες για την αστική ανάπτυξη των ακινήτων είναι μερικά από τα σημεία που λειτουργούν για την ανάπτυξη του κλάδου μας. 

Ποια είναι η άποψή σας για τα καταλύματα βραχείας μίσθωσης (τύπου Airbnb); Και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν ή, αντίστοιχα, τα οφέλη που θα απορρέουν από αυτές;

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά οφέλη .

Τα θετικά οφέλη:

Αρχικά η υπηρεσία Airbnb είναι ένας τρόπος για τους επισκέπτες να κάνουν οικονομία. Να έχουν σε δική τους χρήση μπάνιο και κουζίνα και να αποκτήσουν μία πιο τοπική εμπειρία στην πόλη την οποία επισκέπτονται. Έτσι αντίστοιχα οι οικοδεσπότες έχουν την δυνατότητα μέσω της υπηρεσίας να βγάλουν χρήματα λειτουργώντας ως ξενώνας για τους ‘ξένους’.

Η μίσθωση είναι ημερήσια ή εβδομαδιαία, ότι κρίνει ο οικοδεσπότης θεμιτό και φυσικά ανάλογα με τις μέρες που διατίθεται ο χώρος. Τα σπίτια που διατίθενται για Airbnb συνήθως είναι τοπικά διαμερίσματα, αλλά σχεδόν όλα τους είναι εντυπωσιακά.

Για αυτό και υπάρχει άμεση ανάγκη για έναν επισκέπτη που όχι μόνο θα σέβεται και θα διατηρεί τον χώρο σας, αλλά θα τον αφήσει αναλλοίωτο. Αυτό μάλιστα είναι ένα από τα αρνητικά της υπηρεσίας Airbnb.

Συνεχίζοντας όμως για τα θετικά, μπορούμε  με ασφάλεια να βγάλουμε χρήματα, χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα μας. Δηλαδή δεν θα επηρεάσουμε  τη ζωή μας με κανένα τρόπο για να γίνουμε οικοδεσπότες. Αλλά θα εκμεταλλευτούμε  το άδειο σας σπίτι ή διαμέρισμα, σε διάστημα διακοπών λόγου χάρη, και απλώς θα βγάζουμε το ημερήσιο ενοίκιο μας όντας στην παραλία.


  Πηγή: http://www.newspull.gr/2018/10/video.html

Τα αρνητικά οφέλη:

Δυστυχώς το μεγάλο αρνητικό στοιχείο για τις υπηρεσίες αυτές είναι η έλλειψη ασφάλειας. Γιατί η υπηρεσία Airbnb νοικιάζει το σπίτι και δίνει σημασία στα χρήματα του ενοικίου, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση για εσάς και το σπίτι σας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υπηρεσία αυτή.

Θα πρέπει να  υπάρχει κάποιος ειδικός, που θα φροντίσει τον χώρο σας, θα φωτογραφίσει τον χώρο σας, θα προσέχει τους καλεσμένους σας αλλά θα προσέχει και το σπίτι και τα  σας. Έτσι ο φόβος σας για τον χώρο σας, μπορεί πλέον να φύγει. Γιατί θα έχετε επαγγελματίες να τον προσέχουν.

Έτσι φυσικά προστατεύονται και οι φιλοξενούμενοι από τυχόν κινδύνους καθώς και περιστατικά με οικοδεσπότες, ή άλλα άτομα με κλειδί για το σπίτι. Και εννοείται πως οι ειδικές μας ηλεκτρονικές κλειδαριές φροντίζουν την ασφάλεια όλων των αντικείμενων και ατόμων ακόμα περισσότερο. Καταφέραμε να απελευθερώσουμε το Airbnb, και να το φέρουμε κοντά σας.

Μπορεί η ελληνική αγορά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ξένων επενδυτών (αναφορικά με την άδεια παραμονής Golden Visa, το φορολογικό καθεστώς «μη διαμένοντος κατοίκου») εξ’ αιτίας της έλλειψης αποθεματικών κτηρίων, χωρίς να λειτουργήσει εις βάρος του εγχώριου πληθυσμού;

Σίγουρα μπορεί η ελληνική αγορά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για την golden visa, και από την στιγμή που η χώρα μας έκανε την κίνηση αυτή σίγουρα είναι προετοιμασμένη.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το πρόγραμμα golden visa εισήχθη με τον Νόμο 4146/2013. Αφορά στη χορήγηση 5ετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που είτε αποκτούν ακίνητη περιουσία, είτε προχωρούν σε επένδυση κεφαλαίων από 3 μέχρι 100 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών ή σε ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας.

Στην συνέχεια παίρνοντας μέτρα για την εκτόνωση της οικοδομής θα υπάρχουν και κτήρια διαθέσιμα για επενδυτές της golden visa.

Πέρα από τα αναμενόμενα οφέλη που θα έχουν οι περιοχές γύρω από το Ελληνικό, αναφορικά με την επένδυση της Lamda Development και οι περιοχές γύρω από το λιμάνι του Πειραιά αναφορικά με την επένδυση της Cosco, πώς θεωρείται ότι αυτά τα οφέλη θα μπορούν να διοχετευτούν και σε ευρύτερο επίπεδο;

θα πρέπει σίγουρα να γίνουν ανάλογες επενδύσεις και στην υπόλοιπη επικράτεια για να σταθεροποιηθεί η αγορά και να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη στην οικονομία.

Ποιο είναι το σημείο της αγοράς ακινήτων στο οποίο θα στεκόσασταν εσείς πέρα των παραπάνω;

Στην  αγορά κατοικίας που συνδέεται άµεσα  µε τον οικονοµικό κύκλο µε µια αµφίδροµη σχέσηµέσω επενδύσεων, κατανάλωσης και δανεισµού, ενώ επηρεάζει και τη σταθερότητα του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος.


Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog. 


REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.