Previous Next Main

Πώς τρία στρώματα νερού και ένα πρωινό συνέβαλαν στη διαμόρφωση του κλάδου των ακινήτων.

2020-01-26 21:43:33 | Monopolion Blogger

Στο Σαν Φραντσίσκο το 2007, λαμβάνει χώρα ένα συνέδριο σχεδιαστών και δύο συγκάτοικοι, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους αποφασίζουν να το εκμεταλλευτούν, προσφέροντας κρεβάτια φουσκωτά με αέρα και πρωινό (airbedandbreakfast) επί πληρωμή, στους συνέδρους που θα λάμβαναν μέρος.  Έτσι, ο Joe Gebbia και ο Brian Chesky μετέτρεψαν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast για τρεις συμμετέχοντες του συνεδρίου. Η αρχή για την πιο γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης έγινε και τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία, η οποία  μέχρι σήμερα συνεχίζει να συμβάλει στη διαμόρφωση του χώρου των ακινήτων σε διάφορους τομείς.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα αυτή, πρόσφερε μία νέα υπηρεσία, η οποία για οποιουσδήποτε λόγους, κάλυπτε κενά τόσο στον τουριστικό κλάδο όσο και στον οικονομικό. Ιδιοκτήτες ακινήτων απέκτησαν μία νέα πηγή εισοδήματος, ταξιδιώτες και τουρίστες δεν έμειναν αποκλεισμένοι λόγω έλλειψης παραδοσιακών τουριστικών καταλυμάτων και δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά παλαιωμένα ακίνητα να ανακαινιστούν προκειμένου να φιλοξενήσουν πέρα από τους εφήμερους ενοίκους τους και τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους.

Οι νέες συνθήκες, όπως είναι ήδη γνωστό, τάραξαν παγιωμένα νερά και καταστάσεις, φτάνοντας μέχρι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως η πρόσφατη δικαστική διαμάχη της γνωστής πλατφόρμα με την Ένωση Τουρισμού της Γαλλίας. Για την ιστορία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η αμερικάνικη εταιρεία είναι διαδικτυακή πλατφόρμα και όχι μια κτηματομεσιτική εταιρεία προκειμένου να εμπίπτει στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κτηματαγορά.

Πηγή: https://pixabay.com/el/photos/empire-state-building-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-4592758/

Επιπλέον, πολλές Κυβερνήσεις νομοθέτησαν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμίζονται οι λειτουργίες και οι τυπικές διαδικασίες προκειμένου οι μισθώσεις αυτές να μην είναι ανεξέλεγκτες και καταχρηστικές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Κύπρου, όπου πριν λίγες μέρες ψήφισε ως νόμο το νομοσχέδιο για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 111 του νόμου 4446/2016, ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται « […]η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους.».

 Για τους ιδιοκτήτες τέτοιου είδους καταλυμάτων αλλά και για τους τουρίστες, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έδωσαν λύση σε πολλά προβλήματά τους, ωστόσο, όχι χωρίς τίμημα. Πολλές πόλεις και συνοικίες  ανά τον κόσμο, καλούνται να διαχειριστούν τις συνέπειες από την εκτεταμένη χρήση, καθώς ο εγχώριος πληθυσμός τους κινδυνεύει από έλλειψη κατοικιών μακροχρόνιων μισθώσεων. Πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Παρίσι, αλλά και συνοικίες της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στέγασης εξ’ αιτίας των ακινήτων εκείνων των οποίων οι ιδιοκτήτες τα προορίζουν μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση.

Μιλώντας με αριθμούς και ενδεικτικά, (βάσει των στοιχείων του insideairbnb.com)  στην Αθήνα, τα καταχωρημένα ακίνητα στη λίστα της Airbnb φτάνουν στις 9.122, εκ των οποίων το 87,8% αφορά ολόκληρο το διαμέρισμα, το 11,6% δωμάτια εντός ακινήτων και το υπόλοιπο 0,6% μοιραζόμενα δωμάτια. Το Παρίσι φαίνεται να αποτελεί την Μέκκα της συγκεκριμένης πλατφόρμα στην Ευρώπη, καθώς μόνο σε αυτό καταγράφονται 59.881 καταχωρήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο Άμστερνταμ, οι καταχωρήσεις φτάνουν τις 19.619 και στη Μαδρίτη τις 17.301.

Πηγή: https://www.pexels.com/el-gr/photo/161275/

Παραμένοντας στα ελληνικά δεδομένα, την αναπτυγμένη χρήση τέτοιων ειδών μισθώσεων και από την μεριά των ενοίκων, επιβεβαιώνει και η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατέγραψε άνοδο στο ποσοστό των χρηστών, οι ποίοι επέλεξαν να ‘κλείσουν’ κάποιο κατάλυμα μέσω πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως οι: Airbnb, iha Holidays, Homeway κ.α. Αναλυτικότερα, κατά την περίοδο Απρίλιος 2018- Μάρτιος 2019, το ποσοστό των παραπάνω χρηστών,  ανήλθε σε 16,8%, παρουσιάζοντας αύξηση 75%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, όπου το ποσοστό ήταν 9,6%. Η έρευνα υποδηλώνει από τη μια μεριά, την ολοένα και περισσότερη εξοικείωση του Έλληνα με τέτοιου είδους καταλύματα και υπηρεσίες και από την άλλη μεριά, τα περιθώρια προώθησης τέτοιους είδους υπηρεσιών, καθώς ναι μεν το ποσοστό παρουσιάζει αύξηση για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο μόνο 2 στους 10 Έλληνες επέλεξαν τις πλατφόρμες αυτές για να ‘κλείσουν’ κατάλυμα από άλλον ιδιώτη.

Σε γενικό πλαίσιο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα μπορούσε κανείς να πει, ότι μοιάζουν με ένα νόμισμα, το οποίο έχει δύο όψεις: από τη μία πλευρά, δημιουργεί ευκαιρίες για την απόκτηση ενός επιπλέον εισοδήματος από ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει κατά πολύ τουρίστες και ταξιδιώτες και δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρηματικά σχέδια, ενώ από την άλλη πλευρά, δημιουργεί προβλήματα στον ντόπιο πληθυσμό των περιοχών, αναφορικά με τον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων ακινήτων προς μακροχρόνια ενοικίαση και συμβάλει στις αυξανόμενες τιμές ενοικίων.

Η Κυβέρνηση μη μένοντας αδιάφορη, προσπαθεί από τη μία μεριά να περιορίσει την ανεξέλεγκτη πορεία του, επιβάλλοντας περιορισμούς, όπως ο περιορισμός των δύο ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση ανά ΑΦΜ, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει σε κάποιον ιδιοκτήτη κανόνες ή νόμους για το πώς θα διαχειριστεί την περιουσία του. Ας μην ξεχνάμε ότι, η Ελλάδα και δη η πλειοψηφία των πολιτών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, δεν έχει μόνο να διαχειριστεί τα αυξημένα ενοίκια ή την έλλειψη κτιριακών αποθεμάτων ως οικιστικές μονάδες, αλλά κυρίως την οικονομική αδυναμία για αγορά ενός ακινήτου ή και ακόμα ενοικίασης αυτού, ιδιαίτερα για τους νέους. Η ανεργία, αν και φαίνεται να μειώνεται, συνεχίζει να αποτελεί κακώς κείμενο της χώρας και ταυτόχρονα η δυσαναλογία μεταξύ μισθών και φόρων, είναι παράγοντες, οι οποίοι συνεχίζουν να συμβάλλουν στην παραπάνω αδυναμία.

Για το ποιο θα είναι ακριβώς το μέλλον των συγκεκριμένων μισθώσεων, ίσως είναι λίγο νωρίς να το προβλέψει κανείς με ασφάλεια. Κάποιοι κάνουν λόγο για μία ακόμα «φούσκα» που θα σκάσει, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρονται στις σοβαρές επενδυτικές προοπτικές που δίνει. Όπως και να έχει, η ελεύθερη αγορά, ανέκαθεν, είχε τα θετικά και τα αρνητικά, και παράλληλα πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι η γραμμή της οικονομίας δεν είναι ποτέ ένας αυξανόμενος ή μειωμένος άξονας, αλλά μια καμπύλη, η οποία άλλοτε έχει ανοδικά σημεία και άλλοτε καθοδικά.

Πηγές:

Airbnb, ανάκτηση από: https://el.wikipedia.org/wiki/Airbnb

Inside Airbnb, ανάκτηση από: http://insideairbnb.com/

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ: Έτος 2019, ανάκτηση από: https://www.statistics.gr/documents/20181/adbe1a27-e2d2-5529-2f50-6872239bbff7

Εικόνα εξωφύλλου, ανάκτηση από: 

REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.