Previous Next Main

Porto Bello, Λεμεσός

2020-01-13 22:33:15 | Monopolion Blogger


Στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού και δίπλα από την μαρίνα της, υπάρχει ένα ετερόκλητο  κτιριακό συγκρότημα, το οποίο επεκτείνεται σε περίπου 4000 τ.μ. και φιλοξενεί στους χώρους του την παράδοση και τις σύγχρονες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το συγκρότημα αυτό, το Porto Bello, αποτελείται από δύο κτίρια: το παραδοσιακό, το οποίο βρίσκεται εκεί από το 1844, και στέγαζε τις οινοβιομηχανικές δραστηριότητες της οικογένειας Χατζηπαύλου και ένα καινούργιο, μοντέρνο κτίριο, μέσα στο οποίο επιχειρηματικές δράσεις λαμβάνουν χώρα.

Το Porto Bello Business, συνδέει την περιοχή του παλιού λιμανιού με την μαρίνα και η θέση του συγκροτήματος φιλοξενεί καθημερινά την κοινωνική και επιχειρηματική ζωή της πόλης.  Τοπογραφικά βρίσκεται στην καρδιά της Λεμεσού,  δίπλα από την μαρίνα, κοντά στο παλιό κάστρο και από μπροστά του απλώνεται ο παραλιακός δρόμος. Οι οικονομικές, εμπορικές και επιχειρηματικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί, ενισχύουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του και σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική του, του προσφέρουν μια ιδιαίτερη αίγλη, καθιστώντας το ως σημείο αναφοράς της πόλης. Την οροφή του καινούργιου κτιρίου κοσμεί το άγαλμα της γοργόνας, ενώ όποιος το επισκεφτεί δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τη θέα που απολαμβάνει.  Γύρω του, πέρα από την μαρίνα που αποτελεί το στολίδι, βρίσκονται καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, ενώ η διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής του, ενισχύουν τις απόψεις που χαρακτηρίζουν τη Λεμεσό ως το Ντουμπάι της Μεσογείου. 

Πηγή: https://www.sigmalive.com/lifestyle/press-releases/133877/marina-lemesou-anoiksame-kai-sas-perimenoume

Οινοβιομηχανία Χατζηπαύλου

Οι επιχειρηματικές και εμπορικές δράσεις του παλαιού κτιρίου ξεκινούν από το 1844, και την οικογένεια Χατζηπαύλου. Το παλαιό κτίριο ήταν η έδρα της οικογένειας  για τις δραστηριότητες της στην οινοποιία και οινοβιομηχανία, καθιστώντας το από τότε, ένα τοπόσημο της περιοχής. Σήμερα, και αφού έχει αλλάξει χέρια, το κτίριο αυτό, βρίσκεται ακόμα εκεί –αναπαλαιωμένο- προκειμένου να θυμίζει μια άλλη εποχή. 


Το μοντέρνο κτίριο 

Από  πίσω του, ξεπροβάλει ένα σύγχρονο κτίριο με μοντέρνα κατασκευή, το οποίο αποτελείται από τέσσερις ορόφους, οι οποίοι στεγάζουν  πολυτελή γραφεία με τις διάφορες επαγγελματικές/ επιχειρηματικές  τους δραστηριότητες. Ουσιαστικά, πρόκειται για γραφεία- σουίτες, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονες εγκαταστάσεις και ικανά να εκπληρώσουν και τις πιο απαιτητές προσδοκίες, καθώς δεν στερούν ούτε στην πολυτέλεια. Στην οροφή του κτιρίου, βρίσκεται το άγαλμα της γοργόνας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Φίλιππο Γιαπάνη και κρύβει από πίσω του, όχι μόνο ένα ωραίο παραμύθι, αλλά και έναν συμβολισμό που ταιριάζει απόλυτα με τις δράσεις του κτιρίου και της πόλης που κοσμεί.


Πηγή: https://allaboutlimassol.com/i-gorgona-tis-lemesoy-poy-eroteyontai-naytikoi-alla-kai-fotografoi


Η ιστορία πίσω από το άγαλμα της γοργόνας

Η «γοργόνα του Porto Bello» είναι ένα γλυπτό έξι μέτρων, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Φίλιππο Γιαπάνη και στολίζει την οροφή του ομώνυμου κτιρίου.  Καθημερινά, από τη θέση που βρίσκεται χαιρετά τους ναυτικούς (το ένα χέρι το έχει σηκωμένο ως ένδειξη χαιρετισμού και με το άλλο καλύπτει μέρος του προσώπου προκειμένου να προφυλαχτεί από τον ήλιο).

 Σύμφωνα με το παραμύθι του Κώστα Παπαγεωργίου, η γοργόνα ήταν αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου και κατά τη διάρκεια του μακρινού ταξιδιού της, προκειμένου να βρει και να προσφέρει το αθάνατο νερό στον αδερφό της, βρίσκεται στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πόρτο Μπέλο. Στο πρώτο οινοποιείο βρήκε το αθάνατο νερό, δηλαδή το κρασί, και αποφάσισε να μείνει εκεί για πάντα.  Σύμφωνα, όμως, με τον παραδοσιακό μύθο, δεν ήταν η γοργόνα που έψαχνε το αθάνατο νερό, αλλά ο αδερφός της ο Μέγας Αλέξανδρος, και εκείνη μη γνωρίζοντας τι ήταν το έχυσε στο χώμα.

Ο συμβολισμός της γοργόνας ταιριάζει απόλυτα στον χώρο που βρίσκεται. Στόχος του ανθρώπου είναι να μην επαναπαύεται στα κεκτημένα, αντιθέτως να βρίσκει πάντα το κάτι παραπάνω και το πιο βαθύ νόημα των όσων συμβαίνουν. Η τοποθέτησή της στο κέντρο της Λεμεσού, μιας πόλης, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν σταματά να εξελίσσεται σε όλους τους τομείς της, ταιριάζει απόλυτα σε ένα γλυπτό σύμβολο της αιώνιας αναζήτησης.Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.  Πηγές:

Η Εταιρεία μας, ανάκτηση από: http://www.etkowines.com/default.asp?parid=12&ID=163&menuid=141

η γοργόνα του πόρτο μπελλο, ανάκτηση από: https://www.slideshare.net/ssuserc631b8/ss-57938595REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.