Previous Next Main

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η σημασία του

2020-01-13 22:20:15 | Monopolion Blogger


Μια διακρατική συμφωνία υπεγράφη πριν λίγες μέρες, στις 2 Ιανουαρίου 2020, στο Ζάππειο,  μεταξύ των χωρών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, για την πραγματοποίηση του  αγωγού  φυσικού αερίου East Med. Ο αγωγός αυτός, θα μεταφέρει, μέσα από μία υπεράκτια και χέρσα διαδρομή –περίπου 1900 χλμ- φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Αφροδίτης, της Ανατολικής Μεσογείου έως την κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό project, με πολλές οικονομικές, επιχειρηματικές, ενεργειακές, γεωπολιτικές και πολιτικές παραμέτρους.

Η γεωστρατηγική θέση και η σημασία που έχουν  Ελλάδα και Κύπρος, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ευρέως γνωστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το εγχείρημα αυτό, απλά επιβεβαιώνει το παραπάνω, καθώς επιβεβαιώνει και τις ενεργειακές, πολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές που έρχονται στην Ευρώπη. Σε ένα γενικότερο κλίμα ανακατατάξεων και αλλαγών σε πλήθος τομέων, η Ευρώπη, συνεχίζει τη δυναμική της παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη, παρ’ όλες τις, κατά καιρούς, αστάθειες  που  παρουσιάζει (οικονομία, μεταναστευτικό κλπ).

Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Models_and_maps._Map_of_eastern_Mediterranean_and_surrounding_countries_LOC_matpc.23198.jpg 


Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med (Eastern Mediterranean)

Ο αγωγός αυτός, θα συνδέει τα αποθέματα του φυσικού αερίου από τη Θάλασσα του Λεβάντες (Ανατολική Μεσόγειο) έως στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μέσω των αγωγών Poseidon  και IGB. Ο East Med, θα ενώνει, υποθαλάσσια, τις πηγές του αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Κύπρο και από την Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου δρόμου, πάλι, έως την Κρήτη. Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο θα φτάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα (Πελοπόννησο) και από εκεί το χερσαίο τμήμα του θα καταλήγει έως τη Δυτική Ελλάδα (Θεσπρωτία). Εκεί, θα ξεκινά ένας ακόμα υποθαλάσσιος δρόμος μέχρι την Ιταλία και στη συνέχεια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Η Ιταλία αναμένεται να υπογράψει τις επόμενες ημέρες).

Το μήκος του αγωγού αυτού, υπολογίζεται γύρω στα 1900 χμλ και από αυτά τα –περίπου- 1300 χλμ θα είναι υποθαλάσσια και τα υπόλοιπα 600 χλμ. χέρσα. Ο East Med θα έχει χωρητικότητα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά ο διπλασιασμός τους) και το υποθαλάσσιο βάθος του θα φτάνει τα 3 χλμ, περίπου. Επιπλέον, ο αρχικός σχεδιασμός του, κάνει λόγο για σημεία εξόδου σε Κύπρο, Κρήτη, ηπειρωτική Ελλάδα  και στο σημείο σύνδεσης με τον αγωγό Poseidon.

Το κόστος του υπολογίζεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για ένα έργο της εταιρείας IGI Poseidon. Πρόκειται για μια κοινή επιχείρηση (50%- 50%), μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Edison, η οποία στόχο έχει την ανάπτυξη έργων υποδομής φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Ο αγωγός East Med, ανήκει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος «Project Common Interest», όπως χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και ενίσχυσε οικονομικά το εγχείρημα αυτό, καθώς συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και αναβάθμιση των χωρών της Ε.Ε., καθιστώντας την περισσότερο αυτόνομη από τρίτες χώρες (η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, ίδρυσαν το East Med Forum, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ‘αγορά’ αερίου προς την Ευρώπη. Η τελευταία, αυτονομείται από την Ρωσία και διασφαλίζει την προμήθειά της.).

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του αγωγού East Med, θα προέρχονται από το
Ισραήλ και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, το κοίτασμα “Αφροδίτη” της Κύπρου ανέρχεται σε 128 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και του Ισραήλ σε συνολικά, περίπου, 855 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (το “Tamar” με 300 δισεκατομμύρια κ.μ., το “Leviathan” με 500 δισεκατομμύρια κ.μ., και το “Karish- Tanin” με 55 δισεκατομμύρια κ.μ. )


Η σημασία του East Med

Η σημασία του αγωγού αυτού, δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομικούς λόγους ή λόγους ενέργειας, αλλά διαχέεται και σε πολιτικούς και στρατηγικούς τομείς, όπως έχει ήδη ειπωθεί. Αρχικά, η Ευρώπη, περιορίζει την εξάρτησή της για φυσικό αέριο από την Ρωσία και μπορεί να καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες της. Ιδιαίτερα σημαντικά και αξιοσημείωτα είναι τα εξής: i. η Ευρώπη εξασφαλίζει τα συμφέροντά της σε ενεργειακές πηγές (φυσικό αέριο) και ii. τα διασφαλίζει, καθώς οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται είναι μέρος της. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί νέα περάσματα και, ταυτόχρονα, μειώνει έως εξαλείφει κινδύνους από τρίτα κράτη, όπως η Τουρκία. Η Ευρώπη, στοχεύοντας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον, αλλά κερδοφόρες ταυτόχρονα, δεν έχει παρά να καλωσορίσει τον αγωγό αυτό και να επωφεληθεί, διαχέοντας στα κράτη της και αξιοποιώντας κατάλληλα το φυσικό αέριο.

Όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, οι παράμετροι, λίγο – πολύ, είναι οι ίδιοι. Σε οικονομικό επίπεδο και τα δύο κράτη επωφελούνται από τη διανομή και διάχυση του φυσικού αερίου. Χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας –πιο φιλικές στο περιβάλλον- χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά και δημιουργούν ευκαιρίες για μελλοντικές χρήσεις και ευκαιρίες του αερίου. Η τιμή του μειώνεται και το ίδιο το αέριο αντικαθιστά –ευρέως- άλλες μορφές ενέργειας και καυσίμων (π.χ. πετρέλαιο), με μειωμένο κόστος.

Σε γενικότερο πλαίσιο, έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Μεσόγειος είναι γεμάτη από ενεργειακά κοιτάσματα (όπως το κοίτασμα φυσικού αερίου ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο κ.α.). Βάσει τούτου, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, θέτουν βάσεις για μελλοντικές, πιθανές, εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων, αν αυτές αποδειχθούν υπαρκτές, εκμεταλλεύσιμες και συμφέρουσες.  

Η διακρατική αυτή συμφωνία, δεν σταματά όμως σε αβέβαιες μελλοντικές υποθέσεις περί κοιτασμάτων, αλλά διαμορφώνει το έδαφος, τονώνει και –σχεδόν- παγιώνει συνεργασίες με ένα ισχυρό κράτος, όπως το Ισραήλ και σε άλλους τομείς. Σήμερα, η Κύπρος και το Ισραήλ, αποτελούν ισχυρές οικονομικές δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου και μία τέτοια οικονομική και πολιτική συνεργασία, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για την Ελλάδα.

Η πολιτική σημασία της συμφωνίας αυτής, επιβεβαιώνεται και από τον τουρκικό εκνευρισμό, εξ’ αιτίας της παράκαμψης της Τουρκίας, από την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Με ξεκάθαρη οριοθετημένη συμφωνία, ανακόπτει τις επεκτατικές προθέσεις της προς την όλο και περισσότερη διείσδυση στη Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ (εκνευρισμό που τον έδειξε με την επίσπευση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και την ψήφιση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, καθώς σημαντική για την Τουρκία είναι η ανάμειξή της με τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής μέσω της λιβυκής ΑΟΖ ) .

Τέλος, όχι μόνο για την Ευρώπη και την Ε. Ε., αλλά για όλο τον κόσμο, τα ενεργειακά θέματα και η εκμετάλλευση των αποθεμάτων, είναι μείζονος σημασίας. Χώρες είτε με τέτοιου είδους κοιτάσματα, είτε που συμβάλλουν στην εκμετάλλευσή τους και στην διοχέτευσή τους, προσελκύουν το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον και εδραιώνουν τη δυναμική τους ως χώρα στον παγκόσμιο χάρτη. Πλέον, η Ελλάδα και η Κύπρος αναβαθμίζουν και εδραιώνουν την ενεργειακή τους δυναμική, επισφράγισαν ενεργειακή συμμαχία με το δυνατό Ισραήλ και διασφάλισαν  τους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους στα ενεργειακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.

 

Πηγές:

East Med: μπαίνουν οι υπογραφές το Μάρτη, Κώστας Κέντζος, ανάκτηση από: https://ecozen.gr/2019/02/eastmed-benoun-i-ypografes-to-marti/

IGI Poseidon, ανάκτηση από: http://www.igi-poseidon.com/en/eastmed

European Union, ανάκτηση από: https://europa.eu/search/?queryText=East+Med+Gas+Forum&x=0&y=0#

Εικόνα εξωφύλλου, ανάκτηση από:https://greece.greekreporter.com/2018/05/10/east-med-pipeline-not-a-peace-route-turkish-cypriot-leader-warns/

 
REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.