Previous Next Main

Η ιστορία πίσω από το Κολωνάκι

2020-02-24 20:52:07 | Monopolion Blogger

Κάθε γειτονιά της Αθήνας έχει και μια ιστορία να πει και πολλές είναι εκείνες που πρωτοστάτησαν σε σημαντικά γεγονότα της αθηναϊκής ζωής και ιστορίας. Με ζωή, περισσότερη από 3.000 χρόνια δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Πολλές γειτονιές της Αθήνας, άλλοτε αποτελούσαν κοιτίδες πολιτισμού και ακρογωνιαίοι λίθοι του δυτικού πολιτισμού και άλλοτε πάλι, οι ίδιες γειτονιές, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από χωράφια και  βοσκοτόπια. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα, από το τέλος της Ύστερης Ελληνιστικής Περιόδου μέχρι και το 1834, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία επαρχία.

Το Κολωνάκι αποτελεί μία από τις πιο αριστοκρατικές και περιζήτητες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η περιοχή αυτή δεν είχε καμία σχέση με την κοινωνική ελίτ των Αθηνών. Εκείνον το καιρό, το τότε Κολωνάκι, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από χωράφια, μποστάνια και βοσκοτόπια και το όνομά του ήταν «Κατσικάδα» ή «Κατσικάδικα», για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή οι βοσκοί οδηγούσαν τις κατσίκες τους στις πλαγιές του Λυκαβηττού προς βοσκή.

Κολωνάκι, πλατεία, 1870 Πηγή: https://www.exodos24.com/63843/athens-back-in-time-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

Η σύγχρονη και γνωστή ονομασία του ως «Κολωνάκι», οφείλεται –κυριολεκτικά- σε μία κολώνα, η οποία συνοδεύεται και από μια ιστορία θρησκευτικό-δοξαστικής φύσης με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα και τα αρχαία Βουφόνια. Κύριο μέρος του τελετουργικού αποτελεί η πομπή, στην κορυφή της οποίας, βρίσκεται ένα ζευγάρι δαμαλιών προς θυσία και ακριβώς από πίσω του, οι πρώτοι της πορείας, κρατάνε ένα μεγάλο σκεύος μέσα στο οποίο αναγράφονται σε επιγραφές οι διάφορες ασθένειες. Η πορεία της πομπής δεν είναι τυχαία, οι συμμετέχοντες σε αυτή πραγματοποιούν έναν πλήρη κύκλο γύρω από την πόλη των Αθηνών και επιπλέον, περνούν από κολώνες, οι οποίες φημίζονται για ιαματικές τους ιδιότητες. Στο τέλος της πορείας, ανοίγουν έναν μεγάλο λάκκο και αφού θυσιάσουν τα παραπάνω ζώα, τα θάβουν σε αυτόν μαζί με το άροτρο και με το σκεύος που περιέχει τα ονόματα των ασθενειών. Φύλακας αυτού του λάκκου, προκειμένου να μην μπορούν οι ασθένειες να ξεφύγουν και να προσβάλλουν τους ανθρώπους είναι μία κολώνα, η οποία κατέχει θεραπευτικές ικανότητες. Μια τέτοια Κολώνα, είναι και εκείνη που βρισκόταν αρχικά στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και κατόπιν μεταφορά της, σήμερα βρίσκεται στην πλατεία της περιοχής.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/music/537671_kolonaki-place-i-eikona-toy-kolonakioy-48-hronia-prin

Μετά την σύσταση του  νέου ελληνικού κράτους, η ιστορία για το Κολωνάκι παίρνει άλλη τροπή και αρχίζει να αποκτά την φημισμένη της αίγλη. Βρισκόμενη σε πολύ κοντινή απόσταση από τα βασιλικά ανάκτορα του Όθωνα, γίνεται τόπος συνάντησης υψηλόβαθμων βασιλικών αξιωματούχων της αυλής και της ‘αφρόκρεμας’ των Αθηνών. Τα χρόνια από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα, βρίσκουν το Κολωνάκι, ως την αριστοκρατικότερη περιοχή των Αθηνών. Το σκηνικό της ελίτ, έρχονται να το επιβεβαιώσουν οι αρχοντικές  κατοικίες σε ρυθμούς εκλεκτικισμού και μοντερνισμού.     

Το διάστημα μεταξύ Δεκέμβρη 1944 και Γενάρη 1945 και συγκεκριμένα στα Δεκεμβριανά, το Κολωνάκι φιλοξενεί τη βάση των στρατιωτικών δυνάμεων της Βρετανίας. Την βάση τη διοικούσε ο Βρετανός Στρατηγός, Ροναλντ Σκομπι, και από τότε και για πολλά χρόνια το Κολωνάκι το αποκαλούσαν «Σκομπία» (μαζί με την Ομόνοια και το Σύνταγμα). Το προσωνύμιο αυτό είχε, αρνητική χροιά κυρίως, καθώς προερχόταν από την αντιπάθεια των ΕΑΜιτών και των αριστερών στο πρόσωπο του Βρετανού Στρατηγού.

Δεξαμενή, Κολωνάκι, άγνωστη χρονολογία,  Πηγή: https://www.exodos24.com/63843/athens-back-in-time-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

Το Κολωνάκι φιλοξένησε, ιδιαίτερα μεταπολεμικά, όχι μόνο την κοινωνική αφρόκρεμα των Αθηνών, αλλά και πλήθος διανοουμένων και ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, όπως το Ν. Καζαντζάκι, τον Κ. Βάρναλη, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και άλλους.

Σήμερα, το Κολωνάκι, συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πιο ακριβές περιοχές του κέντρου και να κρατά κάτι από την παλιά του αίγλη και αριστοκρατία. Κάποια από τα κτίρια του 1920 και 1930, υπάρχουν ακόμα, ενώ πολλά είναι αυτά που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις μαζικές κατεδαφίσεις των δεκαετιών 1950 και 1960. Βρισκόμενο μεταξύ των περιοχών Λ. Πανεπιστημίου και Μεγάρου Μουσικής, από την Νότια επέκτασή του έως τη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, συνορευόμενο με τις γειτονιές της Ρηγίλλης και του Παγκρατίου και Βορειοδυτικά μέχρι τις οδούς Σινά και Οίτη, όπου το διαχωρίζουν από τη γειτονιά της Νεάπολης, βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και αποτελεί σημείο συνάντησης χιλιάδων επισκεπτών, κατοίκων και περαστικών καθημερινά.

Πηγή: https://urbanlife.gr/urban-city/platia-kolonakiou/

Η δε, πιο φημισμένη του περιοχή, δεν είναι άλλη από αυτή της πλατείας Κολωνακίου ή καλύτερα της πλατείας «Φιλικής Εταιρείας»

Στην αρχή το όνομα της πλατείας ήταν βασιλίσσης Όλγας και αποτελούταν από πλατάνια και μία δημοτική βρύση. Σήμερα η πλατεία «Φιλικής Εταιρείας», αποτελεί οικονομικό κέντρο της περιοχής, καθώς γύρω από αυτή υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, γραφεία και διαφόρων ειδών επιχειρήσεις. Το σημερινό της όνομα, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, της δόθηκε ως φόρο τιμής στην Φιλική Εταιρεία των Σκουφά, Τσακάλωφ και Ξάνθου και άλλων Φιλικών για τη συμβολή της στον ξεσηκωμό του γένους.

Σημείο αναφοράς, δεν αποτελούν μόνο τα φημισμένα εμπορικά καταστήματα της Βουκουρεστίου, τα ακριβά δικηγορικά γραφεία και τα καφέ της πλατείας, αλλά και τα κτίρια του Κολωνακίου. Τα περισσότερα από αυτά κατεδαφίστηκαν τον προηγούμενο αιώνα στο όνομα της αστικής ανάπτυξης, ενώ όσα παρέμειναν, θυμίζουν έντονα μια άλλη εποχή. Πρόκειται για κτίρια, τα οποία στην πλειονότητά τους, ακολουθούν τον εκλεκτικισμό και μοντερνισμό ρυθμό. Ο πρώτος ρυθμός αναφέρεται στον συνδυασμό των ποικίλων στοιχείων διαφόρων ρυθμών και εποχών σε ένα κτίσμα και ο δεύτερος, βρίσκεται στον αντίποδα με το να απορρίπτει όλα τα καλλωπιστικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η συνοικία του Κολωνακίου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αθηναϊκής  ιστορίας και μέχρι και σήμερα μονοπωλεί το μεσιτικό και εμπορικό ενδιαφέρον του κέντρου των Αθηνών.

 

Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.

Πηγή: 

Κολωνάκι, ανάκτηση από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9 

Πλατεία Κολωνακίου, ανάκτηση από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BF%CF%85
REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.