Previous Next Main

Κάλεσμα Δήμων: έως 31.3.2020 η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων

2020-02-03 17:57:15 | Monopolion Blogger

Είναι αλήθεια, ότι την τελευταία περίοδο, στον χώρο των ακινήτων, πολλά ζητήματα έχουν αρχίσει να αναδύονται και να κινητοποιούν τους ενδιαφερομένους, είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες είτε για ενοικιαστές. Κυβερνητικές πρωτοβουλίες, νομοθετικές ρυθμίσεις και νομοσχέδια, γίνονται κοινός τόπος για τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για απλούς ιδιοκτήτες. Κάποια από τα παραπάνω, όπως η αναστολή του ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα, είναι καλοδεχούμενα, ενώ κάποια άλλα, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το κλείσιμο της πλατφόρμα και οι επερχόμενοι πλειστηριασμοί ακόμα και των πρώτων κατοικιών θορυβούν τους ιδιοκτήτες.

Μεταξύ άλλων, κοινό μυστικό αποτελούν οι αυθαίρετες κατοικίες ή τμήματα αυτών, ή και ακόμα κάποια «ξεχασμένα» αδήλωτα τετραγωνικά. Με διαλλακτική διάθεση, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, μεριμνούσαν προς διευθέτηση αυτών, μέσω δηλώσεων στους αρμόδιους φορείς προκειμένου από τη μία μεριά να βρεθεί μία λύση σε αδήλωτα ακίνητα ή μέρη αυτών και από την άλλη πλευρά να μην υπάρχουν αδήλωτα κτίσματα. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, η ασυμφωνία μεταξύ των δηλωθέντων τετραγωνικών και των πραγματικών, δεν προέρχονταν από  κάποια δόλια διάθεση ιδιοκτητών, αλλά από αμέλεια ή λάθος των αρμοδίων.

Με τον νόμο 4647/2019 για «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις.» και συγκεκριμένα με το α.51 για ρυθμίσεις σχετικά με τα δημοτικά τέλη, «όσοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης του ακινήτου περί του υπολογισμού φορών, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης

Πηγή: https://www.ethnos.gr/oikonomia/19561_airbnb-kanoyn-toyristika-katalymata-tis-polykatoikies 

Με διάθεση προς απαλλαγής από πρόστιμα, προσαυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στο ΤΑΠ, η εν λόγω ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλωμένα  τα πραγματικά τετραγωνικά της κατοικίας τους ή τα πραγματικά τετραγωνικά  δεν συμφωνούν με τα δηλωθέντα, ή δεν δηλώθηκαν ποτέ, να προβούν σε διορθώσεις. Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν αρχικά να υποβάλλουν στον οικείο Δήμο που ανήκει το ακίνητο, αίτηση με σκοπό την εν λόγω διόρθωση.

Με τη δήλωση αυτή, των πλήρη και ορθών στοιχείων απαλλάσσονται από αναδρομικές οφειλές, πρόστιμα και προσαυξήσεις, αρκεί να πραγματοποιηθεί η δήλωση αυτή μέχρι την ημερομηνία που ορίζει ο Νόμος. Η πλατφόρμα αυτή θα παραμείνει ‘ανοιχτή’ έως τις 31.3.2020, και χωρίς καμία επιβολή προστίμου. Οι οποιεσδήποτε διαφορές σε αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές, θα υπολογίζονται και θα οφείλονται μόνο από την 1.1.2020.

Παράλληλα και μέχρι την ολοκλήρωση της πλατφόρμας αυτής και της διαδικτυακή της διοχέτευσης, πολλοί Δήμοι, καλούν τους πολίτες τους να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή, στις Υπηρεσίες Εσόδων των Δήμων,  στους οποίους βρίσκονται τα ακίνητα,  προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον Δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητό του, προκειμένου να γνωρίζει, πέρα της αίτησης και τα λοιπά δικαιολογητικά και έγγραφα που χρειάζεται να τη συνοδεύουν.

Σε περίπτωση όπου κάποιος ιδιοκτήτης αμελήσει να διορθώσει τα mθα εμπίπτει, μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής, στις προηγούμενες διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα.   Πηγές:

 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ελληνικής δημοκρατίας, τεύχος Α’, αρ. φύλλου 204, Νόμος υπ’ αριθμ. 4647, ανάκτηση από:  file:///C:/Users/--/Downloads/document%20(13).pdf

Εικόνα εξωφύλλου, ανάκτηση από: https://difernews.gr/athina-ksenoi-agorazoun-polykatoikies-kai-oloklires-geitonies-gia-airbnb/ Froala Editor

REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.