Previous Next Main

Η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας και οι νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις της περιοχής.

2020-01-11 02:17:18 | Monopolion Blogger


Έχουν περάσει σχεδόν 186 χρόνια από την πρώτη φορά, που η πιο γνωστή πλατεία της Αθήνας (μαζί με αυτή του Συντάγματος), η Ομόνοια,  ξεκίνησε την πορεία της προς το ταξίδι των αναπλάσεων και των αισθητικών αλλαγών, από τότε που ήταν γνωστή ως πλατεία Ανακτόρων. Για την ιστορία, το σημερινό όνομά της το οφείλει στη συμφιλίωση των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων των «πεδινών» και των «ορεινών», όταν το 1862, έδωσαν όρκο «ομόνοιας», στον χώρο αυτό. 

Σήμερα και ύστερα από τόσα χρόνια, η πλατεία Ομονοίας συνεχίζει να βρίσκεται στο κέντρο των αναπλασιακών έργων, ενθαρρύνοντας αν μη τι άλλο, νέες επενδύσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο τον χώρο αυτόν. Η ακόμα μία ανάπλαση της πλατείας σε συνδυασμό με τα σχέδια για τις γύρω κτιριακές ανακαινίσεις καλλιεργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για το επιχειρείν της περιοχής. Καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες φαίνεται να δημιουργούνται από αναπαλαιώσεις ιστορικών κτιρίων και το σχέδιο για μια αναγεννημένη πλατεία Ομονοίας, ως στολίδι του αθηναϊκού κέντρου φαίνεται να παίρνει μορφή.  


Ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας

Η πλατεία αυτή, ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς της αθηναϊκής ζωής και πάντα ήταν συνυφασμένη με την καθημερινή πορεία των περισσοτέρων Αθηναίων και ταξιδιωτών της. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια αποτελούσε από ένα αδιάφορο ως ένα κακό και αναγκαίο πέρασμα από το κέντρο της πόλης. Όμως, πλέον είναι ξεκάθαρη και πιο κοντά από ποτέ, η διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το σημείο αυτό να αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη.

Η ιστορία της παρούσας ανάπλασης ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό με πολλούς κατοίκους της περιοχής, επαγγελματίες και περαστικούς, να ανυπομονούν να δουν την πλατεία ανανεωμένη. Τα σχέδια για την ανάπτυξη της γύρω περιοχής έχουν ως επίκεντρο την συγκεκριμένη πλατεία, οπότε όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι ενδιαφερόμενοι περιμένουν τα αποκαλυπτήρια.

Μολονότι, η ανάπλασή της αποτελεί «μυστήριο» καθώς το επίκεντρο των έργων περιβάλλεται από ψηλές λαμαρίνες, δημιουργούνται αισθήματα αισιοδοξίας, ότι θα πρόκειται για μια πλατεία, πιο «φωτεινή», πιο ασφαλή και πιο καθαρή, η οποία θα λειτουργεί ως πόλος έλξης νέων επενδύσεων, επιχειρηματικών δράσεων και ανάπτυξης.

Η πλατεία αυτή, πάντα ήταν συνδεδεμένη με την εμπορική, επιχειρηματική και τουριστική ζωή της Αθήνας. Εμπορικά καταστήματα δεσπόζουν ακόμα και σήμερα στο κέντρο της, καταστήματα διαφόρων ειδών εκθέτουν τα εμπορεύματά τους, εστιατόρια, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχειακές μονάδες φιλοξενούν  τους ταξιδιώτες. Σχέδια ανάπλασης των ιστορικών κτιρίων που περιβάλλουν την πλατεία, πάντα υπάρχουν υποσχόμενα την αναβίωση του ένδοξου παρελθόντος.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:Omonoia-Athens4.jpg

 

Ξενοδοχειακές μονάδες και αναπαλαιώσεις

Το γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας στοχεύει να αναγεννηθεί και να ανταγωνιστεί επάξια τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν σταματά μόνο στα συγκεκριμένα τετραγωνικά της παραπάνω πλατείας. Αντίθετα, μια διάθεση ανανέωσης και επιχειρηματικής ανάπτυξης φαίνεται να εξαπλώνεται στη γύρω περιοχή. Πέρα από τη διάθεση του Δήμου Αθηναίων, ξεκάθαρη, φαίνεται να είναι, και η διάθεση του  Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ύστερα κιόλας από την πρόσφατη σύσκεψή του, για μια ανανεωμένη πλατεία, χωρίς τα προβλήματα ασφάλειας και καθαριότητας, τα οποία εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται.

Ενδιαφέρον για την πλατεία Ομονοίας και τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκφράζουν και ξένοι επενδυτές. Δεν είναι μυστικό, ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών χρόνων, πολλά ξενοδοχεία έκλεισαν. Ιστορικά καταλύματα, τέτοιου τύπου, διέκοψαν τη λειτουργία τους και μένουν ανενεργά.

Συγχρόνως όμως, το κέντρο την Αθήνας δεν έπαψε να απασχολεί εγχώριους ή ξένους τουρίστες ή επισκέπτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό ως προς την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών προς αυτούς. Αυτό το κενό , όχι μόνο ελληνικές,  αλλά και  μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των ξενοδοχείων, έχουν στα σχέδιά τους να εκμεταλλευτούν.

Μια τέτοια εταιρεία, ισραηλινής προέλευσης, έχει στα σχέδιά της  τη ριζική ανακατασκευή και επαναλειτουργία, ενός από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της περιοχής, του Acropol. Η ίδια επίσης εταιρεία, έχει στα σχέδιά της τη δημιουργία, ακόμα μιας ξενοδοχειακής μονάδας, στη συμβολή του πεζοδρόμου Μαρίκας Κοτοπούλη με την οδό Βερανζέρου.   

Τόσο η πλατεία Ομονοίας, όσο και η ευρύτερη περιοχή της, έχει πλούσιο αποθεματικό υλικό  από κτίρια κατάλληλα (είτε έπειτα από αναπαλαιώσεις, ανακαινίσεις κλπ) για τέτοιου είδους σκοπούς. Πολυώροφα κτίρια, επιβλητικά, μερικά ‘βγαλμένα από μια άλλη εποχή’, τα οποία αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική ιστορία μιας άλλης Αθήνας, κτίρια που οπωσδήποτε χρήζουν αισθητικές παρεμβάσεις, κτίρια που κάποτε έδιναν στέγη σε εντελώς διαφορετικές δραστηριότητες, βρίσκονται εκεί εν αναμονεί επενδυτικών σχεδίων, ώστε είτε να επαναλειτουργήσουν ως ξενοδοχειακές μονάδες, είτε να φιλοξενήσουν νέες.

Η ανακαίνιση, η αναπαλαίωση, η αναβάθμιση και η επαναλειτουργία τέτοιων κτιριακών εγκαταστάσεων, εξ ορισμού ενθαρρύνει και ενισχύει την ανάκαμψη της Ομόνοιας ως τόπο εμπορικών και επιχειρηματικών συναλλαγών. Τα τοπικά καταστήματα ή εμπορικά κέντρα θα επωφελούνται από το πλήθος των τουριστών ή των περαστικών, η τοπική αγορά θα αναβαθμιστεί, η πλατεία και οι γύρω επιχειρήσεις καφέ, εστιατορίων κλπ θα ξαναγίνουν τόπος συνάντησης και η τοπική κοινωνία θα αναβαθμιστεί στο γενικότερο σύνολό της.

Μολονότι, συνήθως γίνεται λόγος για τις μεγάλες επενδύσεις, δεν θα πρέπει κανείς να αμελεί και να υποτιμά τη δυναμική των μικρότερων και όσων λαμβάνουν χώρα στους γύρω παράδρομους και στενά, καθώς αποτελούν και αυτά αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της εμπορικής και επενδυτικής δυναμικής της περιοχής.


Είναι αναμφισβήτητα τα εκατομμύρια σε επενδύσεις που έχουν γίνει στην Αθήνα, αναφορικά τόσο με τις ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες, ήδη,  έχουν ανοίξει μέσα στο 2019 όσο και για αυτές που πρόκειται να ανοίξουν στο σύνολο της πρωτεύουσας (βάσει των στοιχείων της GBR consulting, το πρώτο εξάμηνο του 2019). Πρόκειται για ένα κύμα επενδύσεων που αφορά το σύνολο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά και της ευρύτερη περιοχής του (Μοναστηράκι, Ψυρρή, Σύνταγμα, Συγγρού, Αιόλου και άλλου). Η Ομόνοια δεν αποτελεί το κέντρο της αθηναϊκής ανάπλασης και επενδυτικής περιοχής, αλλά μέρος  ενός ευρύτερου συνόλου που στόχο έχει την καθιέρωση της περιοχής ως κέντρο εμπορίου και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 
Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.  
Πηγές:


Ομόνοια: Νέα ξενοδοχεία εν αναμονή της ανάπλασης της πλατείας, Αλεξάνδρα Χαΐνη,

 ανάκτηση από: https://ecozen.gr/2019/11/omonoia-nea-xenodocheia-en-anamoni-tis-anaplasis/

Πρωτοβουλία του Ε.Σ.Α για «να γίνει η Ομόνοια όπως παλιά», ανάκτηση από: https://www.esathena.gr/el/protoboylia-toy-esa-gia-na-ginei-i-omonoia-opos-palia

BGR consulting, ανάκτηση από: https://www.gbrconsulting.gr/greek/REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.