Previous Next Main

Επενδύσεις ακινήτων στην Ευρώπη

2020-01-11 02:13:00 | Monopolion Blogger


Για την Ελλάδα και την Κύπρο, η χρονιά του 2019 έκλεισε με θετικό πρόσημο για τον χώρο των ακινήτων και των κατασκευών, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά αποφάσεων και σχεδίων, που κάθε μια από τις δύο αυτές χώρες, έλαβε και φρόντισε να ακολουθήσει. Οι οιωνοί για το μέλλον είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνοι και επενδυτές και κατασκευαστές ακινήτων ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Πέρα όμως από τα σύνορα των δύο χωρών, η υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνει και εκείνη με τη σειρά της νέα ρεκόρ στον συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των ακινήτων, σημείωσαν άνοδο κατά  4,2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2018, τόσο σε χώρες της ζώνης του ευρώ όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπωσδήποτε, ο χώρος των ακινήτων δεν είναι αποκομμένος από τις πολιτικές, οικονομικές, νομισματικές, τραπεζικές, ακόμα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όλοι οι παραπάνω τομείς επηρεάζουν τις αποφάσεις επενδυτών και επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό, ο χώρος των ακινήτων να μοιάζει ιδανικός για επενδύσεις μεγάλης ή μικρής εμβέλειας. Αν σε αυτό κανείς υπολογίσει, ότι πολλές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.α. καλούνται πέρα από τις ανάγκες των δικών τους πολιτών για στέγη, ως παράδειγμα, να διευθετήσουν και τις ανάγκες πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι στο πλαίσιο της Golden Visa, ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την παραπάνω άνοδο των τιμών ακινήτων  και την αυξημένη ανάγκη αυτών. 

Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ακινήτων το έχουν όσα ακίνητα προορίζονται για οικιστική χρήση ή για χρήση γραφείων, ωστόσο, επειδή τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, όλο και περισσότεροι κλάδοι φαίνεται να επηρεάζουν την συγκεκριμένη αγορά και να της δημιουργούν νέες ανάγκες. Ο εκσυγχρονισμός του εμπορίου και ιδιαίτερα το ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιούργησαν νέες ανάγκες σε αποθηκευτικούς χώρους και αποθήκες – logistics. Η –σχεδόν- απρόσκοπτη μετακίνηση φοιτητών μεταξύ των χωρών, δημιούργησε ανάγκες για τη στέγασή τους και η επέκταση εταιρειών και επιχειρήσεων σε χώρες της Ευρώπης, ανάγκες για περισσότερες υλικοτεχνικές υποδομές.

            

Πηγή: https://sofitel.accor.com/hotel/9387/index.en.shtml

Λισαβόνα- Βερολίνο- Δουβλίνο

Πέρα από τη δημιουργία νέων αναγκών και ευκαιριών προς επενδύσεις, ανακατατάξεις υπήρχαν και στη λίστα με τους καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για επενδύσεις σε ακίνητα. Σύμφωνα με έρευνα του PWC, η Λισαβόνα βρέθηκε πρώτη στη λίστα, με το Βερολίνο και το Δουβλίνο να ακολουθούν στις επόμενες θέσεις. Φαίνεται ότι παραδοσιακές αξίες στον χώρο των ακινήτων, όπως το Λονδίνο υποχωρούν και τη θέση τους παίρνουν μικρότερες πόλεις με ολοένα αυξανόμενη δυναμική (η Αθήνα βρίσκεται στη 14η θέση της λίστας).

Αυτή η εναλλαγή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και συνθηκών. Για παράδειγμα, το Βερολίνο αποτελεί τον τρίτο προορισμό για επενδύσεις ακινήτων, παρ’ όλο τον μεγάλο έλεγχο σε ενοίκια, πράγμα που αποτελεί αντί- κίνητρο για όποιες επενδύσεις αποσκοπούν σε άμεσες και δυναμικές ανταποδώσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, η γερμανική οικονομία αποπνέει σταθερότητα και ασφάλεια, το Βερολίνο είναι μια πόλη με ιδιαίτερη δυναμική, τα τελευταία χρόνια, σε διάφορους κλάδους και τελικά αποτελεί μια ασφαλής επένδυση για πολλούς ενδιαφερομένους.

Το Brexit, είναι ένας λόγος ανακατατάξεων. Παρόλο που συμβάλλει στην υποχώρηση της αγοράς, οι τιμές αν και αναπροσαρμοσμένες, συνεχίζουν σε υψηλά επίπεδα. Η ιδιαιτερότητα του Λονδίνου και η ανάδειξή του, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε ευρωπαϊκή κοιτίδα επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων, δεν κάμπτεται εύκολα. Ωστόσο, η ανασφάλεια που δημιουργείται –παρ'όλη τη δυνατή οικονομία της Μ. Βρετανίας-, ανεβάζει τη δυναμική άλλων πόλεων, όπως το Δουβλίνο και το Άμστερνταμ. Κινούμενοι πάλι  σε οικονομικό πλαίσιο, η δυναμική εξέλιξη, μικρότερων αγορών, όπως η Λισαβόνα και η Αθήνα, αυξάνεται. Η πορτογαλική πρωτεύουσα, πρωτοστατεί στις επιλογές, γεγονός που αντιπροσωπεύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Πορτογαλίας, παρ'όλη την πρόσφατη οικονομική της ευπάθεια, φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης για νέες επενδύσεις σε ακίνητα.               

Πηγή: https://www.piqsels.com/el/public-domain-photo-oowxp

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι πλέον, οι λόγοι για τέτοιοι είδους επενδύσεις διευρύνονται. Παραδοσιακές αξίες υποχωρούν και νέες μορφές εμπορίου, οικονομίας, αγορών κ.α. εισχωρούν στο προσκήνιο. Έτσι, φαίνεται ότι η Ευρώπη, σε μια αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών,  έχει μετακινήσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, στον χώρο των ακινήτων, γεγονός που αυξάνει ζήτηση και, κατά συνέπεια, τιμές. Σε ένα τραπεζικό σύστημα με μειωμένη την απόδοση των καταθετικών επιτοκίων, η επένδυση σε ακίνητα φαντάζει μια ασφαλής, επικερδής και ιδανική λύση. Πολλοί είναι εκείνοι (είτε επιχειρήσεις, είτε ιδιώτες) που αποφασίζουν να επενδύσουν σε ακίνητα σε χώρες με σταθερή οικονομία και ισχυρό νόμισμα.   

Η εξωστρέφεια των χωρών, συνέβαλε αρκετά ώστε επενδυτές τρίτων χωρών να εισχωρήσουν σε ευρωπαϊκές χώρες και να διαμορφώσουν την εικόνα σε διάφορους τομείς, αλλά και σε αυτόν της αγοράς ακινήτων και κατασκευών.   Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και άλλες,  είτε με φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. το καθεστώς του non- dom), είτε με επιχειρηματικά κίνητρα, είτε ακόμα και με άδειες παραμονής (π.χ. Golden Visa), έλκουν το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον και καταφέρνουν σε πολλές περιπτώσεις να γίνουν πρώτη επιλογή.    


Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.

 

Πηγές:

Housing price statistics - house price index, ανάκτηση από: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Housing_price_statistics_-_house_price_index

House price index (2015 = 100) - quarterly data, ανάκτηση από: https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

Real estate investments in Europe - Statistics & Facts, ανάκτηση από: https://www.statista.com/topics/3763/the-real-estate-market-in-europe/

Emerging Trends in Real Estate, creating an impact, ανάκτηση από: https://www.pwc.at/de/publikationen/branchen-und-wirtschaftsstudien/pwc-emerging-trends-in-real-estate-europe-2019.pdfREALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.