Previous Next Main

Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα οικόπεδα και άνοδος τιμών

2020-01-11 01:44:55 | Monopolion Blogger


Στην ελληνική αγορά ακινήτων υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς αυξητικές είναι οι τάσεις που σημειώνονται τόσο στην αγορά οικοδομημένων ακινήτων όσο και στα τεμάχια γης, οικόπεδα. Για τα οικοδομημένα ακίνητα, η ανάπτυξη άρχισε να φαίνεται, δειλά, από το 2016, ενώ για τα οικόπεδα οι αυξημένες τιμές του 2019 σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2018, μόνο ενθαρρυντικές μπορεί να είναι.  

Στην παραπάνω εκτίμηση, συνομολογεί και ο επόμενος κλάδος που αναμένεται να σημειώσει άνοδο και είναι εκείνος της οικοδομής. Πλήρως συνυφασμένος με την αγορά γης, η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνει άνοδο για τον Αύγουστο του 2019. Συγκεκριμένα στο γενικό σύνολο της χώρας, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει άνοδο κατά 9,3%  (Σεπτέμβριος 2018- Αύγουστος 2019) στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών. Σε ένα γενικό πλαίσιο, φαίνονται πολύ ενθαρρυντικά τα νέα της αγοράς ακινήτων και αναμφισβήτητα, τα νέα αυτά αισιοδοξούν Κυβέρνηση και οικονομία, ιδίως μετά από μια δεκαετία, σχεδόν, πλήρους απραξίας.

Μερικές αιτίες για την αυξημένη κίνηση και την αντίστοιχη ανοδική πορεία των τιμών στα οικόπεδα και στα τεμάχια γης, φάνηκαν να είναι οι αυξημένες τιμές ακινήτων από τα προγράμματα άδειας παραμονής (Golden Visa), η περιορισμένη διαθεσιμότητα οικοδομημένων ακινήτων– είτε λόγω οικοδομικής αδράνειας των μνημονιακών χρόνων, είτε από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης-, η έλλειψη οικοπέδων,  η αυξημένη  απόδοση ενοικίων και η αγορά ή η ενοικίαση ακινήτων από ξένους επενδυτές. Ώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη φαίνεται να δώσουν και οι επιπλέον φορολογικές στρατηγικές που αναμένονται να εφαρμοστούν, σχετικά με την προσέλκυση ακόμα περισσοτέρων ξένων επενδυτών, όπως το καθεστώς του “non dom”, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί.


Η νέα οικονομική πορεία της χώρας, φαίνεται να  ωθεί επιχειρήσεις και επιχειρηματίες –εγχώριους ή ξένους- σε αναζήτηση εκτάσεων γης, οι οποίες  θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για επιχειρηματικούς λόγους όπως είναι  για την κατασκευή αποθηκών, χώρων logistics, ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, πάρκα ψυχαγωγίας  κ.α. Υψηλά στη ζήτηση είναι τέτοια οικόπεδα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην άνοδο του οικοδομικού κλάδου. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί  γνωστή γαλλική εταιρεία, η οποία ετοιμάζει το νέο της συγκρότημα στη Λ. Κηφισού σε μία έκταση 24 στρεμμάτων και αναμένεται η ολοκλήρωση τέλος του 2019 αρχές 2020.

Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ωθεί σε άνοδο την τοπική αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα ο περιορισμένος  αριθμός οικοπέδων,  ανεβάζει τη τιμή ακόμα περισσότερο. Αναλυτικότερα για την Αθήνα, το παρατηρητήριο αξιών της Geoaxis, μελετώντας χέρσα, αδόμητα οικόπεδα, σε 5 περιοχές της Αθήνας: Αμπελόκηποι (Κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Π. Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά) και Χολαργό (Ανατολικά), κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, κατέγραψε αύξηση κατά 2,27% στις τιμές πώλησης των οικοπέδων, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2018. Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη αύξηση άγγιξε το 3,76% και η μικρότερη το 1,56%, στους δήμους Αμαρουσίου και Περιστερίου αντίστοιχα.  

Παραμένοντας στην Αττική και συγκεκριμένα στα Νότια Προάστια, οι τιμές οικοπέδων μπορούν να αγγίξουν μεγάλα ποσά/ τ.μ. καθώς δεν είναι μυστικό ότι η συγκεκριμένη περιοχή, παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα, με το υψηλότερο ποσοστό, ωστόσο, να αναλογεί σε ξένους επενδυτές. Η ανερχόμενη αξιοποίηση του Ελληνικού, σχηματίζει υψηλές προσδοκίες και οδηγεί σε εύλογες αυξήσεις και αναζήτηση ευκαιριών προς επένδυση.  Στον αντίποδα αυτών, βρίσκονται τα Βόρεια Προάστια με τη ζήτηση να μην παρουσιάζει άνοδο στις τιμές και στη ζήτηση.

Οπωσδήποτε, από την άνοδο αυτή δεν θα έλειπαν και περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων ή σχετικών καταλυμάτων. Επιπλέον, ο κύκλος των επενδυτών δεν περιορίζεται μόνο σε επιχειρηματίες, αλλά και σε κατοίκους τρίτων χωρών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της Golden Visa, δείχνουν τη διάθεση να αγοράσουν οικιστικά κτίρια ή οικόπεδα. Ακόμα και το πρόσφατο φορολογικό καθεστώς του “μη διαμένοντος κατοίκου”, με μια πρώτη ματιά, φαίνεται να επηρεάσει τη συγκεκριμένη αγορά, ως προς την άνοδο των τιμών.

Στελέχη της κτηματομεσιτικής αγοράς, developers, αλλά και απλοί ιδιώτες – ιδιοκτήτες οικοπέδων γης, βρίσκονται εν αναμονή της νομοθέτησης των εξαγγελιών της Κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή του φόρου υπεραξίας, τη μείωση του φόρου κατά 40% σε εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης, την αναστολή του φόρου στις νεόδμητες οικοδομές σε όποιες νέες ρυθμίσεις αποσκοπήσει η Κυβέρνηση σχετικά με την ανάπτυξη γης, καθώς η έλλειψη οικοπέδων έχει ανεβάσει και ανεβάζει τις τιμές.

Αυτό που κάποτε αποτελούσε αντί- κίνητρο, ο ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες οικοδομές, με τις παραπάνω εξαγγελίες, φαίνεται να δίνει ανάσα και στο θέμα των αντιπαροχών. Πολλοί ήταν εκείνοι που απέφευγαν μια επένδυση μέσω αντιπαροχής, καθώς ο υψηλός ΦΠΑ σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν θα απέφερε την απόσβεση της επένδυσης, καθώς δύσκολα κάποιος θα αγόραζε π.χ. μια νεόδμητη κατοικία.

Πηγή: https://economytoday.sigmalive.com/oikonomia/kypros/12276_shedio-parahorisis-horigias-gia-agora-oikopedoy

Αντιπαροχή

Η άλλοτε διαδεδομένη μέθοδος δόμησης , η οποία κατά κόρον επικράτησε από τα πρώτα  μετεμφυλιακά  χρόνια και έπειτα, στην περίοδο της κρίσης σταμάτησε να λειτουργεί τόσο εξ’ αιτίας της αδυναμίας των εργολάβων να αναλάβουν το οικονομικό κόστος, όσο και της αδυναμίας των ενδιαφερομένων να αγοράσουν ένα νεόδμητο οίκημα.  

Σήμερα και σιγά – σιγά, φαίνεται η αντιπαροχή να αποτελεί τη λύση στα προβλήματα έλλειψης γης και επένδυσης μεγάλων κεφαλαίων από τους επιχειρηματίες. Πρόκειται για μία μέθοδο συμφέρουσα για όλες τις πλευρές. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές αντί να προβούν σε μεγάλες και ασύμφορες επενδύσεις που αφορούν την αγορά οικοπέδου  και την ανέγερση, με τη μέθοδο της αντιπαροχής επενδύουν μόνο στην ανέγερση του ακινήτου. Με την  προαναφερθείσα έλλειψη να ανεβάζει τις τιμές των τεμαχίων γης και την οικονομική αδυναμία μικρών ιδιωτών να κτίσουν, φαίνεται ότι η αντιπαροχή θα μπορεί να δώσει λύση και στις δύο πλευρές.

Όπως και να έχει, φαίνεται ότι ο χώρος τη οικοδομής και των κατασκευών αποκτά σιγά- σιγά την παλιά του αίγλη, δίνοντας πρόσφορο έδαφος σε ακόμα περισσότερους τομείς να αναπτυχθούν και περισσότερο χώρο σε νέες επενδύσεις, αναφορικά με την ανέγερση κτιρίων. Ενδεικτικά, η ανέγερση ενός κτιρίου κυμαίνεται από 700 ευρώ έως 1.500/ τ.μ., ανάλογα πάντα με τα υλικά κατασκευής. 

  


  Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.

 

 


Πηγές:


ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Ιούλιος 2019, ανάκτηση από: file:///C:/Users/--/Downloads/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%B7%20%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%94%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%20(%20%CE%99%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82%202019%20).pdf 

REPORT 2019-Q2 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ OIKOΠΕΔΑ ανάκτηση από:  https://www.geoaxis.gr/images/paratiritiria/paratiritirio_oikopedon/paratiritirio_oikopedon_q2_2019.pdf

ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ:Β΄ τρίμηνο 2019, ανάκτηση από: file:///C:/Users/--/Downloads/%CE%94%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%A4%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BD%20%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD%20%CE%88%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%9A%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE%CF%82%20%CE%9D%CE%AD%CF%89%CE%BD%20%CE%9A%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD%20%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%8E%CE%BD%20(%CE%84%CE%95%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82%202015=100,0)%20(%202%CE%BF%20%CE%A4%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%BF%202019%20).pdf 


 
REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.