Previous Next Main

Κύπρος: Διάταγμα για την αναστολή εξώσεων των ενοικιαστών

2020-03-28 18:44:13 | Monopolion Blogger

Με την ανακήρυξη του κορονοϊού σε πανδημία και τα γνωστά αποτελέσματα που έφερε σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει αποφάσεις και μέτρα προστασίας τόσο υπέρ της υγείας των πολιτών όσο και υπέρ της οικονομίας τους. Με το Διάταγμα, στο οποίο καθορίζονται τα μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid 19, οι πολίτες μείωσαν δραματικά την καταναλωτική τους συμπεριφορά –πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης- και περιορίστηκαν στις οικίες τους. Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα του μέτρου αυτού –πέραν από όλα αυτά που αφορούν την υγεία και δεν τίθεται λόγος για την σημασία τους- είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι –αν όχι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις άμεσες οικονομικές απαιτήσεις- να ανησυχούν για αυτές.

Πηγή: https://www.taxplanet.gr/kinhseis-glitwsete-foro-aneisprakta-enoikia/ 

Ένα κύριο μέλημα ή ανησυχία των πολιτών, είναι η οικονομική απαίτηση της καταβολής ενοικίου και των δόσεων αυτών. Η Κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία που γεννά η δικαιοπραξία της εκμίσθωσης κατοικίας και ταυτόχρονα να προστατέψει τα συμβαλλόμενα μέλη (ιδιοκτήτης- ενοικιαστής),  μερίμνησε κάποιες τροποποιήσεις, αναφορικά με την αναστολή των εξώσεων και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό Νομοσχέδιο.

 Αναλυτικότερα, το Νομοσχέδιο περί αναστολής των διαδικασιών και της εκτέλεσης οποιασδήποτε απόφασης περί εξώσεως λόγω μη καταβολής ενοικίου, αποφασίστηκε και υπερψηφίστηκε υπό την επιτακτική ανάγκη, την οποία δημιούργησαν οι νέες συνθήκες και αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη συγκεκριμένη πανδημία του κορονοϊού. Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι, υπό το καθεστώς της συγκεκριμένης τροπολογίας, υπάγονται όλοι εκείνοι οι ενοικιαστές, οι οποίοι από την 1 Μαρτίου 2020 και έπειτα, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καταβολής ενοικίων τους.

Σύμφωνα με την Τροπολογία του περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 1983 μέχρι 2020, μέχρι και τις 31 Μαΐου 2020, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κινήσει καμία διαδικασία έξωσης για τον ενοικιαστεί που οφείλει ενοίκια της περιόδου αυτής (1/3 – 31/5). Ωστόσο, μετά το πέρας του τριμήνου αυτού, ο ενοικιαστής οφείλει να καταβάλει τα οφειλόμενα, καθώς τα ενοίκια δεν παραγράφονται. Όπως αυτονόητα συνεπάγεται, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ο ιδιοκτήτης, μπροστά στην μη νόμιμη εκπλήρωση των απαιτήσεων του ενοικιαστή, μπορεί να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Πηγή: https://www.liberal.gr/tag/enoikia-2

Όπως ήδη αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Νόμος αυτό γεννήθηκε, μόνο και μόνο για τις συνέπειες που έφερε η συγκεκριμένη πανδημία και σε καμία περίπτωση δεν συνάγεται σε οποιαδήποτε αναστολή των δόσεων του ενοικίου. Οι πολίτες, αναγκαστικά μένουν στα σπίτια τους, γεγονός, το οποίο αδιαμφισβήτητα, οδήγησε στη μείωση των εισοδημάτων τους. Οι συνέπειες αυτής της πανδημίας, είναι και οι μόνοι λόγοι που επιτρέπουν την αναστολή των εξώσεων.

Στον αντίποδα των παραπάνω, βρίσκονται όσοι ενοικιαστές έδειξαν δυστροπία μέχρι και της 29 Φεβρουαρίου 2020, όπου, νομικά, ο ιδιοκτήτης φέρει το δικαίωμα να κινηθεί σε διαδικασίες έξωσης. Ο Νομοθέτης, θέλοντας να προστατέψει και τις δύο πλευρές, έλαβε το παραπάνω μέτρο, το οποίο συνοψίζεται στα εξής: α. από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Μαΐου 2020 αναστέλλονται οι διαδικασίες έξωσης για την μη καταβολή ενοικίων, β. τα ενοίκια αυτά δεν παραγράφονται, αλλά η απαίτησή τους συνεχίζει να υφίσταται και η μη καταβολή τους από μετά τις 31 Μαΐου και έπειτα επιφέρει τις κυρώσεις του Νόμου περί Ενοικιοστασίου, όπως ίσχυε πριν την παρούσα αλλαγή, γ. από την τροποποίηση αυτή εξαιρούνται όσοι ενοικιαστές έδειξαν δυστροπία για οφειλές, οι οποίες γεννήθηκαν μέχρι και 29 Φεβρουαρίου.

Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.

Εικόνα εξωφύλλου: https://insuranceinnovation.gr/forum/diafora/covid-19-machi-gia-na-syberilifthoun-i-asfalistiki-diamesolavites-stis-ypo-stirixi-epichirisis/

REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.