Previous Next Main

Η αγορά των ακινήτων στους ρυθμούς του κορονοϊού

2020-02-18 21:07:21 | Monopolion Blogger

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, οι επενδύσεις ακινήτων από αλλοδαπούς αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους λόγους της αύξησης των τιμών αυτών. Οι αλλοδαποί αγοραστές και δη οι Κινέζοι, διαδραμάτισαν κατασταλτικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου των ελληνικών ακινήτων και αυτό φαίνεται , ιδίως, με τις τελευταίες εξελίξεις του κορονοϊού. Φυσικά, οι Κινέζοι δεν αποτελούν τους αποκλειστικούς αλλοδαπούς επενδυτές τρίτων χωρών (μεταξύ άλλων είναι οι Ρώσοι, οι Άραβες και οι Τούρκοι), ωστόσο αναδεικνύουν την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων από τρίτους.

Και πέρα από τα σύνορα, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επισήμανε το γεγονός, ότι το θέμα του κορονοϊού με τα γνωστά αποτελέσματα των πρόσθετων μέτρων επιφυλακής και καραντίνας, έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Βάσει τούτου, ο προβληματισμός που δημιουργείται είναι η άμεση και σε σημαντικό βαθμό εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Κίνα, η οποία –όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας- δεν αφορά αποκλειστικά τον χώρο των ακινήτων.

Με μια σύντομη ανασκόπηση των αγορών μέσω Golden Visa, οι Κινέζοι είναι εκείνοι που σπάνε το ρεκόρ αγορών, δημιουργώντας σήμερα μία έλλειψη, η οποία θα φανεί τον επόμενο καιρό. Η αγορά είναι σχεδόν σίγουρη για την καθίζηση των ποσοστών, το θέμα όμως είναι, πόσο μεγάλη ή όχι θα είναι αυτή. Οι εκτιμήσεις μόνο επισφαλείς μπορούν να είναι, καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον κύριο παράγοντα του πόσο καιρό θα συνεχίσει το ξέσπασμα του υιού και πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι όλα να γυρίσουν στην κανονικότητα. Δυστυχώς, και όχι μόνο για την αγορά ακινήτων, οι επιστήμονες δεν δηλώνουν έως τώρα ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την καταπολέμησή του, ενώ περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη στην διάδοσή του.


Πηγή: https://www.cnbc.com/2020/02/05/stock-market-today-live.html

Γιατί ανησυχεί την αγορά ακινήτων η αποχή των Κινέζων;

Με την εισαγωγή του νόμου περί Golden Visa και τις προϋποθέσεις που επέβαλλε, πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες τρίτων κρατών, οι οποίοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια που τους παρέχει, δηλαδή, την άδεια παραμονής και την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών Σεγκεν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει Ρώσοι, Αιγύπτιοι, Ιρακινοί, Τούρκοι, αλλά τη μερίδα του λέοντος την κατέχουν οι Κινέζοι.

Επειδή ο Νομοθέτης, ορίζει ως μία εκ των προϋποθέσεων για την παροχή της Golden Visa την αγορά ακινήτου αξίας  250.000 ευρώ, η σημασία των συγκεκριμένων αγοραπωλησιών είναι μεγάλη. Από τη μία πλευρά, μπορεί οι πολύ πλούσιοι Κινέζοι να προτιμούν χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία, αλλά η οικονομική απαίτηση είναι τέτοια που καθιστά ακόμα και έναν πολύ  λιγότερο πλούσιο Κινέζο να ανταπεξέλθει σε μία τέτοια αγορά. Επιπλέον, πολλοί είναι οι Κινέζοι, αλλά και οι αλλοδαποί γενικότερα, οι οποίοι πέραν από την χρηστική σημασία της αγοράς, προορίζουν αυτά τα ακίνητα και για επενδυτικού λόγους κατά τη διάρκεια της απουσίας τους.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία σχετικά χρονοβόρα διαδικασία, οπότε ήδη πολλές από τις περιπτώσεις που ξεκίνησαν το προηγούμενο διάστημα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και βρίσκονται εν εξελίξει. Επιπλέον, με ένα παράγοντα τέτοιας σημασίας, τα βιαστικά συμπεράσματα θα είναι τουλάχιστον επισφαλή, αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν εξωγενή παράγοντα, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει την αγορά με αρνητικό πρόσημο.

Πηγή: https://www.cnbc.com/2020/02/19/coronavirus-morgan-stanley-economic-forecasts-for-chinas-growth.html

Τα αποτελέσματα μπορεί να μην φανούν άμεσα, καθώς πολλές υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η απουσία των συγκεκριμένων Ασιατών είναι αισθητή στην αγορά ακινήτων. Είναι αισθητή επειδή λείπει από αυτή ένα μεγάλο μερίδιο επενδυτών – αγοραστών και επιπλέον, είναι αισθητή επειδή οι επενδύσεις αυτές αφορούν σημαντικό οικονομικό ποσό. Τώρα, αν συνυπολογίσει κανείς και τις παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αγορά ακινήτων όπως οι μεσιτικές ή οι συμβολαιογραφικές, εύκολα αντιλαμβάνεται, ότι η έλλειψη αυτή επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

Ποιες θα είναι οι εξελίξεις ακριβώς, ποιες οι συνέπειες και σε τι ποσοστά, κανείς δεν θα μπορούσε με ακρίβεια να εκτιμήσει, αλλά σίγουρη είναι η συρρίκνωση της αγοράς. Στατιστικά στοιχεία, προφανώς και δεν υπάρχουν ακόμα, καθώς αυτά είναι που θα αναδείξουν και το πρόβλημα στο πραγματικό του μέγεθος.

Μαζί με τον τουρισμό και τις μεταφορές, φαίνεται ότι ο κορονοϊός επηρεάζει ξεκάθαρα και τον τομέα των ακινήτων. Σε σύγκριση με τους θανάτους και τον τρόπο που επηρεάζει την ανθρώπινη ζωή των ανθρώπων, σε επίπεδο υγείας αλλά και ψυχολογίας, η συρρίκνωση της οποιαδήποτε αγοράς, προφανώς και άμεσα είναι αμελητέας σημασίας, ωστόσο είναι αξιοσημείωτη, αλλά και ταυτόχρονα δημιουργεί προβληματισμούς στο πλαίσιο τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και της οικονομίας των εκάστοτε χωρών.


Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.  Εικόνα εξωφύλλου, ανάκτηση από: https://southfloridalawblog.com/coronavirus-is-impacting-global-markets-and-south-florida-real-estate/Froala Editor

REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.